Torsdag 26 Maj
Stockholm

SD-politiker vill ändra programmen på P3 – är för ungdomligt

Mikael Jansson, Sverigedemokraterna, tycker att P3 borde rikta in sig mer mot äldre lyssnare.

Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är P3 på tok för ungdomligt? Ja, det tycker i alla fall Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mikael Jansson, som nu föreslår att utbudet i P3 ska ändras. 

I motionen som Jansson lämnat in till riksdagen efterlyser Jansson program som äldre kan tycka om. Som exempel nämner han programmen Skivor till kaffet, Smoke rings och Skivor från Vetlanda, program som alla lades ner på 90-talet. 

– Äldre personer har diskuterat det här med mig och förklarat vilken stor omställning det var när de här programmen försvann, säger Jansson till Nyheter24.

Yngre människor lyssnar på ”internetmusik”

Jansson skriver också i sin motion att ungdomar nu för tiden lyssnar på ”internetmusik”, och att äldre inte är ”lika vana brukare av det utbudet”. 

Jansson menar dessutom att stödet till public service ska villkoras utifrån utbudet, och att en tredjedel av P3:s program ska riktas mot äldre. Men själv menar han att det inte handlar om detaljstyrning. 

– Man kan ge en tydlig signal. Men enskilda program måste tas fram inom professionen så att säga. Men man kanske inte behöver peta i vad programmen ska heta, säger Jansson. 

Från Sveriges Radios sida är tycker man att det finns problem i hur Jansson tänker.  

– Jag blir lite bekymrad när politiker går in i enskilda programtitlar eller detaljer i vårt utbud eftersom vi parallellt med detta har en process där public services uppdrag utreds, säger Cajsa Lindberg, kanalansvarig på P3, till Nyheter24. 

Är det ens möjligt för en politiker att gå in och styra utbudet på det viset Jansson vill?

– Inte på den här detaljnivån. Men de stora ramarna sätt ju av politiker. 

Gillar du P3?
Tack för din röst!
Kommentera (17)
Kopiera länk
Dela