Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget: Inför obligatoriska drogtester på svenska skolor

- 13/10/2017, 11:24 -

Sverigedemokraternas Roger Hedlund menar att skolor ska ha möjlighet att tvinga elever att drogtestas.

Drogtester i skolan är ett kontroversiellt ämne. Vissa menar att man borde tvinga elever att testa sig för att skolan ska vara trygg och säker, andra menar att det kränker individens integritet. 

Men nu kommer ett politiskt förslag om att drogtester ska införas i skolan. Det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Roger Hedlund som lämnat in i motion om att skolelever ska drogtestas. 

– Jag vill att man ska ha möjlighet till det. Idag är det mycket begränsat. Man ska kunna få tag på personer i ett tidigt skede innan de kommer in i ett djupare missbruk, säger Hedlund till Nyheter24. 

Vad tror du det finns för möjligheter att få gehör för förslaget?

– Någonstans måste man börja fundera på vad man ska göra för att få bukt med det här problemet. Egentligen borde det inte vara så stor fråga. Många företag använder drogtester och det funkar bra. 

Finns det inte en risk för att barn och ungdomar som testat droger håller sig borta från skolan och hamnar i djupare utanförskap?

– Då kan det ju vara en signal om att något inte står rätt till. Då kan man se de här individerna och se vad man kan göra tillsammans med föräldrar och skolan. 

För att förslaget med obligatoriska drogtester ska gå igenom krävs det inte bara att riksdagen ställer sig bakom förslaget, det kommer också krävas en grundlagsändring. Med andra ord är det inte så stor sannolikhet att förslaget blir verklighet den närmsta tiden.

Mer om drogtester: 

Drogtester räknas som ett kroppsligt ingrepp, och man kan inte tvinga en person att genomföra ett drogtest. 

Skolinspektionen avråder dessutom skolor att ha frivilliga drogtester eftersom det är svårt att bedöma hur pass frivilligt testet är. 

Om din skola har drogtester har du alltid rätt att tacka nej utan att berätta varför, även om du tidigare sagt att du vill. 

MER: Jimmie Åkesson om Sverigedemokraternas rötter: "Jag vet inte"

Tycker du förslaget är bra?