1 av 2
2 av 2
- Foto: TT

Nya förslaget: Inför obligatoriska drogtester på svenska skolor

Sverigedemokraternas Roger Hedlund menar att skolor ska ha möjlighet att tvinga elever att drogtestas.


Drogtester i skolan är ett kontroversiellt ämne. Vissa menar att man borde tvinga elever att testa sig för att skolan ska vara trygg och säker, andra menar att det kränker individens integritet. 

Men nu kommer ett politiskt förslag om att drogtester ska införas i skolan. Det är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Roger Hedlund som lämnat in i motion om att skolelever ska drogtestas. 

– Jag vill att man ska ha möjlighet till det. Idag är det mycket begränsat. Man ska kunna få tag på personer i ett tidigt skede innan de kommer in i ett djupare missbruk, säger Hedlund till Nyheter24. 

Vad tror du det finns för möjligheter att få gehör för förslaget?

– Någonstans måste man börja fundera på vad man ska göra för att få bukt med det här problemet. Egentligen borde det inte vara så stor fråga. Många företag använder drogtester och det funkar bra. 

Finns det inte en risk för att barn och ungdomar som testat droger håller sig borta från skolan och hamnar i djupare utanförskap?

– Då kan det ju vara en signal om att något inte står rätt till. Då kan man se de här individerna och se vad man kan göra tillsammans med föräldrar och skolan. 

För att förslaget med obligatoriska drogtester ska gå igenom krävs det inte bara att riksdagen ställer sig bakom förslaget, det kommer också krävas en grundlagsändring. Med andra ord är det inte så stor sannolikhet att förslaget blir verklighet den närmsta tiden.

Mer om drogtester: 

Drogtester räknas som ett kroppsligt ingrepp, och man kan inte tvinga en person att genomföra ett drogtest. 

Skolinspektionen avråder dessutom skolor att ha frivilliga drogtester eftersom det är svårt att bedöma hur pass frivilligt testet är. 

Om din skola har drogtester har du alltid rätt att tacka nej utan att berätta varför, även om du tidigare sagt att du vill. 

MER: Jimmie Åkesson om Sverigedemokraternas rötter: "Jag vet inte"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du förslaget är bra?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.