Stockholm

Jimmie Åkesson om SD:s nazistiska rötter: "Jag vet inte"

. Foto: TT

Åkesson verkar inte helt hundra på vad som försiggick i Sverigedemokraterna i partiets början.

Kommentera (156)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På onsdagen var det partiledardebatt i riksdagen, och det blev ganska het stämning då och då. I en debatt mellan statsminister Stefan Löfven och Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson gick Löfven till angrepp gällande Kristerssons syn på Sverigedemokraterna. 

Löfven menade bland annat att man inte kan samarbeta med SD med tanke på partiets nazistiska rötter. Det fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ryta ifrån. 

– Jag ifrågasätter inte att det fanns någon eller några med nazistiska åsikter eller nazistisk bakgrund i mitt parti i början. Jag vet inte, för jag var inte med, sa Åkesson i en arg replik. 

– Det var en öm tå, svarade Stefan Löfven efteråt när de båda möttes i debatt.  

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund gick senare till hårt angrepp mot Jimmie Åkesson, och tog upp att både Mattias Karlsson och Richard Jomshof gjort kritiserade uttalanden den senaste tiden. 

– I vanliga partier hade dessa människor kastats ut, men inte i Jimmie Åkessons parti. Där skyddas dem, sa Jan Björklund i en debatt med Jimmie Åkesson.

Enligt SD själva gick Åkesson med i partiet 1995, samma år som partimedlemmen Tina Hallgren Bengtsson hållit ett tal uppklädd i brun nazistuniform. Det var också Tina Hallgren Bengtsson som Jimmie Åkesson tog kontakt med när han bestämde sig för att gå med i SD, skriver Aftonbladet.

Nyligen visade en undersökning att SD rasar – läs mer om det här

Har du förtroende för Jimmie Åkesson?
Tack för din röst!
Kommentera (156)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.