Torsdag 22 Februari 2024
- Foto: TT

Jimmie Åkesson om SD:s nazistiska rötter: "Jag vet inte"

Åkesson verkar inte helt hundra på vad som försiggick i Sverigedemokraterna i partiets början.


På onsdagen var det partiledardebatt i riksdagen, och det blev ganska het stämning då och då. I en debatt mellan statsminister Stefan Löfven och Moderaternas nya partiledare Ulf Kristersson gick Löfven till angrepp gällande Kristerssons syn på Sverigedemokraterna. 

Löfven menade bland annat att man inte kan samarbeta med SD med tanke på partiets nazistiska rötter. Det fick Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att ryta ifrån. 

– Jag ifrågasätter inte att det fanns någon eller några med nazistiska åsikter eller nazistisk bakgrund i mitt parti i början. Jag vet inte, för jag var inte med, sa Åkesson i en arg replik. 

– Det var en öm tå, svarade Stefan Löfven efteråt när de båda möttes i debatt.  

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund gick senare till hårt angrepp mot Jimmie Åkesson, och tog upp att både Mattias Karlsson och Richard Jomshof gjort kritiserade uttalanden den senaste tiden. 

– I vanliga partier hade dessa människor kastats ut, men inte i Jimmie Åkessons parti. Där skyddas dem, sa Jan Björklund i en debatt med Jimmie Åkesson.

Enligt SD själva gick Åkesson med i partiet 1995, samma år som partimedlemmen Tina Hallgren Bengtsson hållit ett tal uppklädd i brun nazistuniform. Det var också Tina Hallgren Bengtsson som Jimmie Åkesson tog kontakt med när han bestämde sig för att gå med i SD, skriver Aftonbladet.

Nyligen visade en undersökning att SD rasar – läs mer om det här

/
/
Har du förtroende för Jimmie Åkesson?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Andersson: Kristersson backar från vårdlöftet

Kristersson: Ska inte förhandla med Orbán

Fortsatt stöd till Ukraina och frågor om försvar och säkerhet dominerar när statsminister Ulf Kristersson (M) i dag träffar EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i separata möten i Bryssel.

Två avrättade på arena i Afghanistan

15 skott avfyrades – så var de dömda männens liv släckta. Tusentals afghaner bevittnade den offentliga avrättningen på en idrottsarena.

Godståg urspårat – stopp i nästan en vecka

Ett godståg spårade på onsdagskvällen ur vid Borlänge station, vilket Falu-Kuriren först rapporterade om.

Ny uppgörelse: Migrantcenter i Albanien

Albanien ska upprätta två center för migranter som räddats ur Medelhavets vågor – som ska skötas av Italien. Det omtvistade förslaget fick grönt ljus av Albaniens parlament i Tirana på torsdagen.

Elev till attack på tysk skola – flera skadade

Minst fyra elever har skadats i en knivattack på en gymnasieskola i Wuppertal-trakten i västra Tyskland, rapporterar Bild och andra tyska medier.