Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så skulle Sverige styras – om bara studenter fick rösta

Nyheter | 01/11/2017 11:20

Tre partier skulle åka ut direkt – och ett nytt skulle komma in.

Svensk politik skulle se helt annorlunda ut om bara högskole- och universitetsstudenter skulle få bestämma. Det visar en färsk undersökning från Studentkortet. 

Riktigt usla siffror får Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna – studenterna vill skicka ut båda partierna ur riksdagen. SD får bara 3,1 procent, KD hamnar på sjukligt låga 1,9. Även Liberalerna skulle åka ut ur riksdagen. 

Bättre ser det ut för Moderaterna som blir största parti – även om siffran 16,7 inte direkt är någon drömsiffra för M i valet. Näst största parti blir Socialdemokraterna, som landar på 14,8. 

Dock är hela 27 procent av studenterna osäkra på vad de ska rösta på. 

En som gillar undersökningen är Feministiskt Initiativs partiledare Gudrun Schyman. Fi får 4,7 procent i mätningen, och skulle alltså komma in i riksdagen om studenterna fick bestämma. 

– Jag tycker det är roligt, vi har ett starkt stöd bland unga, det visste vi redan. Detta  visar också att unga är mer benägna att titta utanför de traditionella blockgränserna, säger Gudrun Schyman till Nyheter24

Tror du att Fi kommer komma in i riksdagen?

– Vi har ett betydligt bättre utgångsläge i det här valet än i det förra. Nu har vi runt 2-2,5 procent. Detta trots att vi ligger i medieskugga. 

Så stora blir partierna om studenterna får bestämma: 

Vänsterpartiet: 9,6%

Socialdemokraterna: 14,8%

Miljöpartiet: 5,8%

Liberalerna: 3,8%

Centerpartiet: 11,1%

Kristdemokraterna: 1,9%

Moderaterna: 16,7%

Sverigedemokraterna: 3,1%

Feministiskt Initiativ: 4,7%

Vet ej: 27%

Kan du tänka dig att rösta på Fi?