Söndag 16 Jan
Stockholm

Mattias Karlsson (SD): "Kommer inte sitta i Alliansens knä"

Delad bild på Ulf Kristersson och Annie Lööf, till höger i bilden är Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson inklippt.
Sverigedemokraterna kommer inte släppa fram en borgerlig statsminister hur som helst. Foto: TT

Sverigedemokraterna kommer att ställa krav för att släppa fram en borgerlig statsminister, menar gruppledaren Mattias Karlsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I helgen är det dags för Sverigedemokraternas partikongress, Landsdagarna. Det är inte bara ett tillfälle att fatta interna beslut, det är också uppvärmning inför valrörelsen nästa år. 

Sverigedemokraterna väntas växa i valet, och spekulationerna om hur partiet kommer att agera i regeringsfrågan efter valdagen är i full gång. 

Nyligen gick partiledaren Jimmie Åkesson ut i en intervju med SvD och sa att det inte är omöjligt att SD stödjer Stefan Löfven som statsminister, eftersom Åkesson anser att Socialdemokraterna har bättre invandringspolitik än Centerpartiet. 

När Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson intervjuas i podden 24Frågor är han inne på samma spår. 

– Det verkar finnas någon slags förväntning hos Moderaterna om att vi ska vara ett lydigt stödparti man kan behandla hur som helst. Så är det inte. Vi kommer inte sitta i Alliansens knä, lika lite som vi kommer sätta oss i knät på socialdemokratin, säger Mattias Karlsson i podden. 

Inte omöjligt att SD stödjer S

Samtidigt som Karlsson säger att Stefan Löfven varit en ”katastrof” för Sverige, menar han att det inte går att utesluta att SD stödjer en S-budget efter nästa val. 

– Det är klart att det inte är uteslutet, även om det är osannolikt, att Socialdemokraterna kommer lägga fram en bättre budget eller ett bättre politiskt program. I så fall är det inte omöjligt att vi stödjer det, säger Mattias Karlsson.

– Den som är beredd att släppa beröringsskräcken med oss och som är beredd att respektera våra väljare som vara så gott som säker på att få statsministerposten. Annars är det väldigt osäkert, fortsätter Karlsson. 

Lyssna på hela intervjun med Mattias Karlsson här (iTunes) eller sök på 24Frågor i din podd-app!

Borde Alliansen och SD samarbeta?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela