Fredag 25 Jun
Stockholm

Kommer EU förbjuda kebab? Här är allt du behöver veta

En person skär kebabkött, till höger en kebab i bröd med ett rött kryss över.
Nya EU-regler hotar kebaben. Foto: TT

Nyheten har spridit sig över hela Europa senaste dagarna. Men vad är det som gäller egentligen?

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Är kebabtallriken hotad? I veckan har nyheten om att kebaben snart kan vara historia slagit ner som en bomb i Europa

Och det hela handlar om fosfater.

Fosfater kan användas för att hålla ihop köttet i de stora köttklumpar man skär kebab från på pizzerior och grillställen. 

Det finns många regler mot att använda fosfater i mat i EU. Nu vill EU-kommissionen tillåta allt fler ämnen i just kebab, men det vill inte EU:s hälsokommitté. Om ett par veckor ska EU-parlamentet rösta i frågan. 

– Kebaben är inte alls hotad. Allt kommissionen ville var att tillåta medel i kebab som idag är förbjudna. EU:s hälsokommitté har röstat ner förslaget och nu väntar vi på parlamentet. Men om de röstar ner förslaget kommer allt fortsätta som vanligt, säger Babtiste Chatain, pressekrererare på EU-parlamentet, till Nyheter24

Trots de lugnande orden har detta blivit en jättenyhet i kebab-länderna Storbritannien och Tyskland. Inte bara för att tyskarna och britterna älskar kebab, utan också av ekonomiska skäl. 

Enligt Bild.de är hela 110 000 jobb i Tyskland beroende av just kebab, och man är nu orolig över att branschen ska vara hotad.

– Man behöver inte vara orolig. De här ämnena är redan förbjudna i kebab, så frågan är ju varför tyskarna säger så här, fortsätter Baptiste Chatain.

Med andra ord behöver du inte oroa dig för att kebaben kommer försvinna på ett bra tag. 

Är det här Sveriges längsta kebabrulle?!

/
EU
Älskar du kebab?
Tack för din röst!
Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela