En person skär kebabkött, till höger en kebab i bröd med ett rött kryss över.
Nya EU-regler hotar kebaben. - Foto: TT

Kommer EU förbjuda kebab? Här är allt du behöver veta

Nyheten har spridit sig över hela Europa senaste dagarna. Men vad är det som gäller egentligen?


Är kebabtallriken hotad? I veckan har nyheten om att kebaben snart kan vara historia slagit ner som en bomb i Europa. 

Och det hela handlar om fosfater.

Fosfater kan användas för att hålla ihop köttet i de stora köttklumpar man skär kebab från på pizzerior och grillställen. 

Det finns många regler mot att använda fosfater i mat i EU. Nu vill EU-kommissionen tillåta allt fler ämnen i just kebab, men det vill inte EU:s hälsokommitté. Om ett par veckor ska EU-parlamentet rösta i frågan. 

– Kebaben är inte alls hotad. Allt kommissionen ville var att tillåta medel i kebab som idag är förbjudna. EU:s hälsokommitté har röstat ner förslaget och nu väntar vi på parlamentet. Men om de röstar ner förslaget kommer allt fortsätta som vanligt, säger Babtiste Chatain, pressekrererare på EU-parlamentet, till Nyheter24

Trots de lugnande orden har detta blivit en jättenyhet i kebab-länderna Storbritannien och Tyskland. Inte bara för att tyskarna och britterna älskar kebab, utan också av ekonomiska skäl. 

Enligt Bild.de är hela 110 000 jobb i Tyskland beroende av just kebab, och man är nu orolig över att branschen ska vara hotad.

– Man behöver inte vara orolig. De här ämnena är redan förbjudna i kebab, så frågan är ju varför tyskarna säger så här, fortsätter Baptiste Chatain.

Med andra ord behöver du inte oroa dig för att kebaben kommer försvinna på ett bra tag. 

Är det här Sveriges längsta kebabrulle?!

/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Älskar du kebab?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Raung i Indonesiens norra övärld spyr återigen aska mot skyn. På fredagen har en 400 meter hög rökpelare uppmätts av landets myndigheter.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.