Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så skulle Sverige styras om bara kvinnor fick rösta

- 08/12/2017, 11:21 -

Sverigedemokraterna hade fått ett jobbigt val om bara kvinnor fick rösta. Socialdemokraterna och Centerpartiet ser det bättre ut för.

Sverigedemokraterna har tappat ordentligt i mätningarna på senaste tiden. Och det går även dåligt bland kvinnliga väljare. 

Om bara kvinnor hade fått rösta hade SD bara fått 7,7 procent av rösterna, det är en minskning på 1,5 procentenheter jämfört med hur det såg ut för ett halvår sen. 

Detta trots att SD gjort försök att locka till sig kvinoor, bland annat med ny vårdpolitik. Samtidigt har partiet skakats av skandaler, och en riksdagsledamot pekades ut i en våldtäktsanklagelse. 

Socialdemokraterna är den stora vinnaren när SCB mäter kvinnors sympatier. S har 35,9 bland kvinnor, en ökning med 2,6 procentenheter jämfört med SCB:s majmätning. 

Centerpartiet är tredje största parti bland kvinnor, och får 10,4 procent i mätningen. De är alltså nästan tre pricentenheter störra än Sverigedemokraterna, trots att även Centerpartiet backar i mätningen. 

Så stora skulle partierna vara om bara kvinnor fick rösta (inom parentes förändring jämfört med maj)

Vänsterpartiet: 8,3 (+1,2)

Socialdemokraterna: 35,9 (+2,6)

Miljöpartiet: 5,3 (-1,2)

Centerpartiet: 10,4 (-1,8)

Liberalerna 5,4 (-0,6)

Kristedemokraterna: 2,5 (-1,3)

Moderaterna: 21,7 (+1,6)

Sverigedemokraterna 7,7 (-1,5)

Hur skulle Sverige styras om bara utrikes födda fick rösta? Läs om det här!

Tycker du resultatet är bra?