Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemlig rapport: Så kan Putin försöka sabotera svenska valet

- 18/12/2017, 09:08 -

Snart är det val. Men nu oroar sig myndigheter för att det kanske inte kommer gå helt rätt till, speciellt med tanke på Ryssland och valet i USA.

Nu är det inte långt kvar. Den 9 september 2018 går svenska folket till vallokalerna för att bestämma hur Sveriges framtid ska se ut.

Partierna ligger redan i startgroparna för att sätta igång valåret, men nu visar en hemlig rapport att risken för yttre påverkan är stor.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tagit fram rapporten, och man ser att det svenska valsystemet kan vara hotat.

– Det är helt klart att främmande makter har en förmåga att agera på den svenska arenan och vi har sett ett ökat intresse, säger Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB, till Dagens Nyheter.

Kan manipulera systemet

Enligt rapporten kan främmande makt påverka politiker och makthavare direkt, men också manipulera väljare, sabotera valsystemet och ställa grupper mot varandra i trollkampanjer på sociala medier.

– Vår bedömning är att vi i vardagen är utsatta för det här. Det här är inte krigshandlingar, utan det är mera en ny vardag i hur länder arbetar mot varandra, säger Tofvesson till DN.

Och det är från Ryssland hotet kommer från. Senaste året har Rysslands påverkan av det amerikanska valet varit en stor snackis. Hemliga dokument har visat hur Ryssland påverkat valet, något som Aftonbladet skrivit om.

– Vi har ingen anledning att ifrågasätta de amerikanska bedömningarna. Ryssland är det land som vi ser i rapporterna, det är de som är aktiva, har statsminister Stefan Löfven tidigare sagt, skriver DN.

Här är några saker som förutsägs hända 2018