Forskning visar att högerpolitiker är snyggare än vänsterpolitiker.
Högerpolitiker är snyggare än vänsterpolitiker. - Foto: TT

Forskning: Högerpolitiker är snyggare än vänsterpolitiker

Enligt ny forskning så är högerpolitiker överlag snyggare än vänsterpolitiker i Europa. Och det kan höra ihop med hur mycket pengar olika politiker har.


Du har säkerligen spanat in en snygg politiker någon gång. Och då var det, om en ska tro på forskning, antagligen en högerpolitiker. För de ser överlag bättre ut, enligt en studie. 

I studieen, gjord av Institutet för näringslivsforskning i Stockholm, visade forskare bilder på politiker i Europaparlamentet, finska parlamentet, australiensiska parlamentet och amerikanska guvernörer och senatorer för deltagarna i studien och bad dem ranka dem utifrån utseende, skriver The Washington post. 

Och resultatet visade att högerpolitiker är snyggare än vänsterpolitiker. Men hur det kommer sig?

Forskarnas teori är att snygga människor ofta behandlas bättre än mindre attraktiva personer. På grund av detta så ser snygga människor världen som en mer rättvis plats. Och sympatiserar då mer med högerpolitik med till exempel stramare bidragssystem. 

Mindre attraktiva personer tror mer på människans lika värde och dras sig då mer åt vänster tror forskarna, skriver The Washington Post.

Ett annat samband som forskare tror på är att snygga människor generellt tjänar mer pengar än andra. Och de som har hög inkomst tenderar att luta åt höger politiskt.

Se också videon om vilka politiker som blir årets vinnare och förlorare

Läs också om Stefan Löfvens supergulliga bakgrundsbild på mobilen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det stämmer?
Tack för din röst!