Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gulan Avci till hård attack: ”Verkar tufft att vara vänsterfeminist”

- 03/01/2018, 11:20 -
Liberalernas Gulan Avci
1 av 2

Gulan Avci kräver att EU visar sitt stöd.

Liberalerna/Twitter

Kvinna i Iran har tagit av sig sin slöja och håller upp den på en pinne
2 av 2

Den här bilden har spridit sig över hela världen.

Twitter

Liberalernas toppolitiker ryter ifrån mot vänsterfeminister. Gulan Avci menar att vänstern får svårt när "jämställdhetskampen även handlar om slöja, hederskultur och invandrarkvinnors frihet".

Protesterna i Iran, de största sen 2009, fortsätter. Vad som började med att några hundra demonstrerade i staden Masshad har nu spridit sig över hela Iran, och enligt nyhetsbyråer har flera människor dött, skriver Expressen. 

En bild som just nu sprids över världen visar en ung kvinna som tagit av sig sin slöja och håller upp den på en pinne.

Kvinna med slöja i Iran
Bilden på den unga iranska kvinnan har spridits världen över

En som har spridit bilden är Gulan Avci, ordförande för Liberala kvinnor. 

”Noterar att det kokar av ilska hos en del vänsterfeminister pga mina senaste 2 tweets. Verkar tufft att vara vänsterfeminist dessa dagar när jämställdhetskampen även handlar om slöja, hederskultur och invandrarkvinnors frihet. Men vänsterns monopol att definiera feminism är över”, skriver Avci på Twitter.

– I Iran står slöjan för förtryck, och kvinnor kan inte välja om de vill bära slöja eller inte. VI har haft en raljerande ton i Sverige och från den så kallade feministiska regeringen, där man skämtsamt debatterat slöjan som o det vore vilket plagg som helst. Deras feminism verkar inte gälla de kvinnor som står på gator och torg i just detta nu, säger Avci till Nyheter24.

Nu kräver Avci att Europa visar sitt stöd. 

– Det är otroligt viktigt att det iranska folket får veta att väst står på deras sida, både från EU och från andra västerländska organ. 

Håller du med Gulan Avci?