Bil kör iväg
I sommar höjs fordonsskatten - Foto: TT

I sommar höjs fordonsskatten – här är det du behöver veta

1 juli höjer regeringen fordonsskatten. Det blir en riktig chockhöjning för den som funderar på att köpa ny bil – om man inte köper rätt.


Den 1 juli 2018 höjs fordonsskatten. Och den som drabbas hårdast är den som funderar på att köpa ny bil. 

Enligt Allt om bilar kan den som köper ny bil efter den 1 juli 2018 tvingas betala tusentals kronor om året under de första tre åren. För exempelvis en ny Volvo XC60 handlar det om 7 000 kronor om året i skatt.

Det hela utgår från hur pass miljövänlig din bil är. 

Köper du en bil som släpper ut mycket koldioxid på kilometer blir det högre skatt, men bilar som släpper ut mindre än 95 gram koldioxid per kilometer drabbas inte av nya skatten. Släpper din nya bil ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer får du till och med en bonus.

För dig som köper en ny dieselbil kan det bli en riktigt skattesmäll – detta eftersom det alltid kommer bli skatt på varje gram koldioxid per kilometer som släpps ut. Så du som funderar på att köpa ny dieselbil kanske ska tänka ett extra varv. Fråga bilhandlaren om hur just den bil du funderar på att köpa påverkas av de nya skattsatserna. 

Dyrast blir det för dig som köper en ny bil efter 1 juli som släpper ut över 140 gram koldioxid per kilometer. Då betalar du 3 690 per år i extraskatt, skriver Allt om Bilar

Skatten gäller de tre första åren med den nya bilen, efter det går det ner till "normal" fordonsskatt igen.

Om du ska köpa ny bil och vill slippa extraskatten ska du alltså köpa bil innan 1 juli. 

Och som sagt. I samband med nya skatten införs det också en bonus på elbilar och laddhybrider, så om du är sugen på en sådan ska du vänta till efter 1 juli, skriver Allt om bilar

Vill du veta var i landet höjningen av bensinskatten slår hårdast? Det kan du läsa om här!

/
/
Bil
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.