Stockholm

Grön Ungdoms Hanna Lidström får hård kritik för flyguttalande

Hanna Lidström talar på Miljöpartiets kongress. Ett flygplan är inklippt i bilden.
1 av 2
Hanna Lidström har hamnat i blåsväder. Foto: TT
2 av 2

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström får nu hård kritik efter ett uttalande om flygresor. Men Lidström försvarar sig.


Läs mer

Just nu blåser det kring Hanna Lidström, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom

Det hela handlar om att Hanna Lidström uttalat sig negativt om flygresor och flygets mijöpåverkan – samtidigt som hon själv flyger. Dock menar hon att man inte kan lägga ansvaret på individen utan att det är systemet det är fel på. 

När sajten Kit skrev om flygresor intervjuade de Lidström, och hon fick frågan om hur hon kunde ta flyget till Kap Verde för en semesterresa och samtidigt vara kritisk mot flyget. 

– Ja, jag tänkte på det, sen kom jag på att det här handlar inte om Hanna Lidströms liv utan ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över. Sen vilade jag en vecka i solen, sa Lidström till Kit då. 

I en intervju med Sveriges Radio på tisdagen utvecklade hon resonemanget. 

– Det är inte ditt fel som privatperson att det ser ut så här. Det är ett politiskt problem, sa Hanna Lidström i en intervju med Sveriges Radio på tisdagen. 

Men Lidström har mött hård kritik. Bland annat har Smålandspostens ledarsida kritiserat Grön Ungdom-toppen, och självaste Paolo Roberto har svingat mot Lidström på Twitter. 


Hanna Lidström, som nu har bloggat om beefen, menar att hon har förståelse för attfolk kan höja på ögonbrynen. Samtidigt tycker hon att man måste kunna vilja förändra världen även om man "inte lever ett perfekt liv"

– Jag förstår att många reagerat på att jag är ärlig med att jag flyger ibland. Men jag tror också att många kan känna igen sig i att man försöker leva så hållbart man kan, men misslyckas ofta eftersom det ohållbara är det lätta och billiga, och det hållbara är så dyrt och krångligt, säger Hanna Lidström till Nyheter24.


Det är inte första gången det stormar kring Lidström. 2015 fick hon hård kritik efter ett olämpligt skämt om knivmorden på Ikea i Västerås

Kan du tänka dig sluta flyga?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.