Gudrun Schyman och tre soldater (kollage)
1 av 3
Försvaret skulle ta en hård smäll om Fi fick makten. - Foto: TT
Ryska soldater på Röda Torget i Moskva 2017
2 av 3
Militärparad i Moskva, maj 2017 - Foto: TT
3 av 3

Feministiskt initiativ vill spara 14 miljarder på försvaret

Feministiskt initiativ, med Gudrun Schyman i spetsen, laddar inför höstens val. Men när partiet nu presenterat sin budget visar det sig att försvaret blir den stora förloraren.


Det svenska försvaret skulle se bra mycket annorlunda ut om Feministiskt Initiativ skulle få bestämma. Faktum är att det knappt skulle synas alls. 

I den budget Gudrun Schymans parti nu släppt vill Fi nämligen spara in hela 14 miljarder på försvaret. Det innebar att nästan en tredjedel av försvarets budget skulle kapas. 

Men partiledaren Gudrun Schyman anser att besparingarna är rimliga. 

– Vi tror inte på att gå in i en militär upprustning. Vi har haft en längre period av nedrustning och internationella insatser – nu är vill på väg tillbaka till idén om territoriellt försvar mot eventuella anfall, säger Schyman till Nyheter24

Bild från Fi:s budget – där man jämför med regeringens siffror

Så sent som förra året varnade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, för att Ryssland just nu genomför en storskalig uppristning av sin militär. Samtidigt har Ryssland gjort militära insatser i Ukraina och Syrien. 

– Tittar man på de övningar man genomför handlar det i stor utsträckning om storskalig krigföring. Det är försvarsgemensamma operationer med samverkande mark- flyg och marinstridskrafter, sa Fredrik Westerlund, forskningsledare på FOI till Aftonbladet 2017.

Militärparad i Moskva 2017

Men Schyman är inte rädd för ryssen. 

– Vi tycker inte det är realistiskt att tänka sig att Ryssland ska angripa Sverige militärt, vi tror inte på det. Ett krig i Europa skulle vara förödande, inte minst för Ryssland. Och om det skulle ske har vi inte så stor användning av försvaret om vi så skulle tredubbla anslagen, säger Gudrun Schyman till Nyheter24. 

Istället för försvar vill Feministiskt initiativ satsa på bistånd, migration och jämställdhet. 

– VI kallar det omrustning. Pengarna från försvaret går in som finansiering av de reformer vi vill genomföra, säger Schyman. 

Hur kommer det gå med de små orter som är beroende av försvaret då?

– Kunnandet kan ju finnas kvar, det kan man ha kvar ändå. Stora delar av försvarsindustrin som kan ställa om till civil produktion. 

Mer om FI: "Feministiskt initiativs valfilm är fullständigt obegriplig – och ett hån mot väljarna"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!