Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman
Feministiskt initiativs Gudrun Schyman. - Foto: TT

Gudrun Schyman om valet: "Politik ska vara uttryck för längtan"

Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman berättar i en lång intervju om politiken, karriären, alkoholen och framtiden.


Höstens val rycker allt närmare. Den 9 september är det dags, och ett parti många kommer hålla ögonen på är Feministiskt initiativ. 

2014 missade Fi riksdagen med liten marginal, och den här gången är partiledaren Gudrun Schyman övertygad om att man kommer in i riksdagen. 

Men hon vill inte prata om blockpolitik eller om vilka man kommer stötta om man kommer in. 

– Jag diskuterar inte regeringsposter eller ministerposter. Jag vänder mig mot att reducera politiken till ett spel om makten, det är det som gör att många vänder sig från politiken, säger Schyman i podden 24Frågor. 

Hon menar att politiker och media har fått politiken att handla om ett spel, och att folk inte längre känner att politiker vet hur vanliga människor har det. Schyman tror att det är det som gör att folk lägger sin röst på Sverigedemokraterna. 

– Den typen av missnöjesröster såg vi mycket i senaste valet, inte minst i kommunerna. I Simrishamn fick Sverigedemokraterna sju mandat och det har bara varit tre politiker där under hela mandatperioden, det är ett rop ut i skogen. Det är ett missnöje med att inte känna sig representerad. 

Men hur ska man då göra för att få folk att återfå förtroendet för politk? Och hur ska Feministiskt initiativ rycka upp sig från sina dystra opinionssiffror. Där tycker sig Gudrun Schyman ha en lösning. 

– Vi måste prata om politik, det är ju mer än bara ett spel om makten? Politik ska ju vara ett uttryck för den längtan som vi vill förmedla, en längtan efter att det ska kunna se ut på ett annat sätt. Det är det som är kraften i politiken, kraften i att vi kan föreställa oss något annat, säger Gudrun Schyman i podden 24Frågor. 

Lyssna på hela podden HÄR eller på iTunes – eller sök på 24Frågor i din podd-app. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du rösta på Fi?
Tack för din röst!
Senaste nytt

FHM: Fler äldre behöver ta covid-spruta

Uppgifter: Hundratals kilo kokain beslagtaget

Flera personer har gripits i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm.

MP: "Fruktansvärd framtidsbild"

Miljöpartiet oroar sig för att högerextrema ska få allt mer makt i EU-parlamentet efter valet. Det är en fruktansvärd framtidsbild de målar upp, säger partiets toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Dödstalet stiger efter attacken mot Tjernihiv

Minst 18 människor dödades i den ryska attacken mot staden Tjernihiv i norra Ukraina på onsdagen. Både Ryssland och Ukraina uppger att de hejdat drönarattacker under natten.

Fortsatta anfall mot Gaza – 40 platser på en dag

I skuggan av den upptrappade konflikten mellan Israel och Iran fortsätter israelisk militär sina offensiver mot Gaza. Mellan måndagen och onsdagen dödades över 100 palestinier i Gaza, enligt FN:s humanitära organ Ocha.

Mugg återkallas – kan orsaka kvävning

En muminmugg återkallas eftersom den kan orsaka kvävning, skriver Konsumentverket.