Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna vill ha kvar religiösa friskolor

- 13/03/2018, 11:45

Socialdemokraterna vill förbjuda religiösa friskolor. Men Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson kallar förslaget för "ett skämt".

På en pressträff i Stockholm idag meddelade Socialdemokraterna att man vill förbjuda religiösa friskolor om man vinner valet. Ett förslag kommer att läggas så snart som möjligt, och civilminister Ardalan Shekarabi hoppas förslaget går igenom riksdagen. 

Men regeringen har inte stöd av Sverigedemokraterna i frågan. SD vill ha kvar religiösa friskolor. 

– Att förbjuda väl fungerande skolor för att några få inte sköter sig, och inte följer att utbildningen skall grundas på icke konfessionell grund samt västerländska kristna värderingar, är ett skämt, säger partiets skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson i ett pressmeddelande. 

Sverigedemokraterna vill istället utöka antalet icke föranmälda inspektioner på skolor, och stoppa nya religiösa friskolor från att starta. 

– Vi står fast vid att inga nya skolor skall nyetableras innan de nya reglerna om tillstånd och tillsyn är på plats på Skolinspektionen, säger Jakobsson.


LISTA: Här är alla SD-politiker Sverigedemokraterna vill peta i nästa val

Vill ha religiösa friskolor?