Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2503
reaktioner idag

Polisen: Kvinnor i utsatta områden kan förhindras rösta i valet

Polisen jobbar just nu hårt med att säkra att demokratin fungerar i höstens val. Utmaningarna kommer från extrema våldsgrupper, men man menar också att vissa hindras rösta.

POLITIK

Om mindre än ett halvår är det val. Då ska svenska befolkningen gå till valurnorna och bestämma vem som ska styra landet de närmsta fyra åren. 

Några som jobbar hårt med att se till att valet går till på rätt sätt är svenska polisen. Och nu larmar man om att vissa kvinnor i utsatta områden kan förhindras att delta i valet. 

– Jag vill inte göra problemet större än vad det är för vi kan inte bedöma det Men vi har noterat att man vid vissa tillfällen, i olika städer, i olika val, har sökt hindra människor från att rösta, säger Stefan Hector, polisens kommenderingschef för valet, till Aftonbladet. 

Enligt Stefan Hector kan det både gälla kvinnor och meningsmotståndare, som på olika sätt eller med påtryckningar förhindras att rösta. 

Polisen menar att man sett liknande saker i tidigare val, och nu vill man förhindra att det upprepas genom stärkt polisnärvaro. 

– Var och en ska kunna känna sig säker att rösta, säger Hector till Aftonbladet.

Att förhindra någon att rösta, eller på annat sätt sabotera röstningen är olagligt, och kan i Sverige leda till böter eller sex månaders fängelse. 

Socialdemokraterna vill nu förbjuda religiösa friskolor – läs mer om det här

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Behövs det fler poliser?

Mer:

Hunden Kokito låstes in i handbagageutrymmet på flyget – dog