Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många miljoner kommer partierna lägga på sina valkampanjer

Nyheter | 22/03/2018 10:25

Valet är en mångmiljonindustri. Och tack vare statliga bidrag kan partierna lägga tiotals miljoner på sina valkampanjer.

I höst är det val, och just nu håller de politiska partierna på att planera sina kampanjer för fulla muggar. 

Men valrörelser kostar pengar – mycket pengar. Inte nog med att man måste köpa reklamutrymme i olika medier och på sociala medier, man måste också betala politiker, reklambyråer och tryckerier för att kunna få valkampanjen att funkar överhuvudtaget. 

Det parti som inte är beredd att lägga ner miljontals kronor på kampanjer kommer förmodligen inte ha några större framgångar i höstens val. 

Men var kommer partiernas pengar ifrån egentligen?

Partierna är beroende av statligt stöd

Största intäkten för partierna kommer av det partistöd som riksdagspartierna får av staten. Gåvor och inbetalningar av medlemsavgifter utgör faktiskt en väldigt liten del av partiernas ekonomi. 

Det är riksdagens partibidragsnämnd som bestämmer hur stort ekonomiskt stöd partierna ska få från staten. Stödet utgår från hur många rikdagsmandat partiet har, och utan det statliga stödet hade partierna knappt haft några pengar alls. 

Till exempel fick Sverigedemokraterna 2016 nästan 60 miljoner kronor i statligt stöd, medan medlemsavgifterna bara stod för 3,5 miljoner. 

Vänsterpartiet fick in 1,4 miljoner i medlemsavgifter 2016. I Vänsterpartiet kommer en stor del av intäkterna från den så kallade partiskatten, som varje medlem som tjänar pengar på politiken måste betala. Genom partiskatten har Vänsterpartiet kunnat skjuta till över tio miljoner kronor till sin valfond. 

Socialdemokraterna fick bara in 4,3 miljoner kronor i medlemsavgifter. S tjänar också pengar på sin lotteriverksamhet A-lotterierna, ungefär 37 miljoner kronor per år, enligt Socialdemokraternas årsredovisning. Socialdemokraterna får drygt 130 miljoner kronor i statliga bidrag varje år. 

Systemet gör att partier som inte sitter i riksdagen, till exempel Feministiskt Initiativ och Alternativ för Sverige, har väldigt svårt att komma in i riksdagen eftersom de inte har lika mycket pengar att röra sig med. 

Dock får Feministiskt Initiativ visst stöd, eftersom de fick över tre procent av rösterna 2014. 

Hur det går i höstens val får vi se, men partierna kommer göra sig av med tiotals miljoner fram tills dess. 

Så mycket kommer partierna lägga på reklam under valåret:

Moderaterna: 50 miljoner

Sverigedemokraterna: 50 miljoner

Miljöpartiet: 18 miljoner

Socialdemokraterna: 70 miljoner

Kristdemokraterna: ca 20 miljoner

Centerpartiet: Ungefär 35 miljoner (valbudgeten ligger på 70 miljoner)

Vänsterpartiet: 4-6 miljoner (valfonden är på 16 miljoner)

Liberalerna: 15-20 mijoner

Fi: 3 miljoner

Alternativ för Sverige: 2-3 miljoner

Källa: Nyheter24 och Dagens Media

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson uttalade sig nyligen om hur han tror det går i valet – läs mer om det här

TYCK TILL
Hot or Not?
Har partierna för mycket pengar?