Alexander Bard byter parti – ansluter sig till Medborgerlig Samling

- 20/03/2018, 22:55 -

Under tisdagen gick Alexander Bard ut med att han har gått med i Medborgerlig Samling. Men frågan är vilka det är, och vad det nystartade partiet står för? Här är allt du behöver veta om partiet.

Nu har Alexander Bard bytt parti – igen. Bard som tidigare varit med i bland annat Folkpartiet och Piratpartiet går nu med i Medborgerlig Samling. 

I ett Twitterinlägg prisade han Chang Frick, nyhetschefen på den högerpopulistiska sajten Nyheter Idagoch  moderaternas kontroversielle riksdagsledamot, Hanif Bali, som nyligen hamnade i blåsväder. Det kan du läsa med om här

Han passade samtidigt på att nämna att han gått med i Medborgerlig Samling, eller MED, som partiet förkortas.

Du undrar då säkert, precis som vi gör, vilka Medborgerlig Samling är? 


Alexander Bard, Medborgerlig Samling. Twitter.
Bildkälla: Twitter

Liberalkonservativt parti

Medborgerlig Samling är i grunden ett liberalkonservativt parti. 

"Medborgerlig Samling förenar en liberal syn på individens rättigheter och den ekonomiska politiken med en konservativ syn på samhället, kulturen och långsiktig hållbarhet." skriver partiet på sin hemsida

Partiets ordförande är Ilan Sadé, som tidigare varit ordförande i Centerpartiets högskoleförbund, och även stått som tvåa på centarpartiets lista i skånska regionfullmäktigevalet 2006, innan han lämnade C 2013, enligt Sadés egna hemsida.

Ilan Sadé
Bildkälla: Twitter

Vad vill partiet?

Så vad vill partiet, och vilka frågor vill de lyfta?

  • Skola

Partiet vill införa en hel del förändringar i skolsystemet. De vill bland annat införa betyg tidigare, införa inriktningar redan på högstadiet och vill att läraryrket ska uppvärderas.

  • Politik

Partiet vill minska partiledningens makt, att yttrandefriheten i landet ska upprätthållas intensivare och vill ha färre riksdagsledamöter. 

  • Försvaret

På sin hemsida skriver partiet att de vill "långsiktigt återställa en trovärdig försvarsförmåga och se till att staten lever upp till sin mest primära uppgift." De vill även öka antalet poliser i landet med 50 procent, stegvis höja försvarsanslaget till 2,5 procent av BNP och instifta jourdomstolar för en snabbare hantering av mängdbrott. 

  • Invandring

Vad gäller migration vill partiet att Sverige ska övergå till arbetskraftsinvandring, det vill säga ta in flera människor med speciella arbetskompetenser. På sin hemsida skriver partiet:

"Asylrätten är nödvändig men den ska avse tillfälligt skydd från akut fara i första säkra område - inte för fritt val av destination utifrån andra skäl."

De vill även använda sig av kvotflyktingsystem, skapa långsiktigt hållbar migrationspolitik och modernisera asylrätten. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Hade du hört talas om partiet innan?