Socialdemokraterna vill förbjuda mobiltelefoner i skolan

- 26/03/2018, 14:37 -

Socialdemokraternas Magdalena Andersson och Anna Ekström vill att ett mobilförbud i svenska skolor ska bli lag. Det grundar sig i att skolmiljön ska bli lugnare och mindre stökig.

Socialdemokraterna vill att mobiltelefoner ska förbjudas för elever i grundskolan. Det eftersom användandet kan störa elevernas koncentration och göra klassrummet stökigare. Något som slagits fast i forskning, skriver Aftonbladet.

Många skolor har löst problemet genom så kallade mobilhotell – en låda där eleverna får lägga telefonerna för dagen och sedan plocka med sig den hem efter skoldagens slut. Nu vill Socialdemokraterna istället förbjuda telefoner i skolan i svensk lag.

Det slår finansminister Magdalena Andersson och gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström fast. De vill istället att utgångspunkten ska vara att mobiltelefoner inte ska vara tillåtna i klassrummet alls. Självklart kan undantag göras.

– Om läraren bedömer det ska en elev kunna få ha en mobiltelefon, till exempel om en elev har en förälder som är sjuk och behöver nå sitt barn, säger Anna Ekström till Aftonbladet.

Socialdemokraterna tror att ett förbudet kommer leda till mindre tjafs ute på skolorna och att lärarna då kan få en lagstiftning som stöd för sina argument. Faktiskt så verkar många svenska elever tycka att ett förbud är bra – i en undersökning som gjordes 2016 var över hälften av de tillfrågade eleverna positiva till ett förbud.

Däremot är det fortfarande oklart exakt var och hur telefonerna kommer förvaras under skoltid. Fokuset ligger istället på att förklara hur mycket lugnare och tryggare skolan kommer bli.

– Alla barn, oavsett vem de är eller vilka föräldrar de har, ska få med sig kunskaper för att klara sig i livet och på arbetsmarknaden. Det är en otroligt viktig del av den svenska modellen, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Socialdemokraterna är inte ensamma om att vilja införa ett mobilförbud – även Liberalerna genom partiledaren Jan Björklund vill se ett totalförbud för mobiltelefoner i klassrummen, skriver SVT.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har länge varit tveksam till ett totalförbud och föredrar snarare att skolorna har tagit egna initiativ. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde mobiltelefoner i skolan förbjudas?