Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Nu är det bara en tidsfråga innan SD sitter i regering

- 07/02/2019, 10:40

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer inte vara rädda för att bilda regering med Sverigedemokraterna om siffrorna är rätt efter nästa val. Då går Jimmie Åkessons livslånga dröm i uppfyllelse.

För några år sen snackade jag med en bekant med god insyn i svensk politik som sa att Sverigedemokraterna aldrig kunde få makt i svensk politik eftersom ingen ville samarbeta med dem. 

”Det spelar ingen roll om de får 30 procent. Förr eller senare kommer partiet kollapsa, och alla andra partier måste bara hålla ut tills det händer”, sa min vän då. 

Och ja, så var det då. Men nu är det annorlunda. 

I och med att Kristdemokraterna och Moderaterna nu öppnat dörren för att ha stöd av Sverigedemokraterna kan partiet inte bara få makt och inflytande – här finns det regeringsplatser att hämta. 

Dagens Novus-mätning visar att en kombination av SD, KD och M skulle få majoritet i riksdagen om det hade varit val idag. 

Självklart kommer Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson inte tacka nej till den chansen om den dyker upp – det har vi sett tydliga bevis på under hösten. 

Jimmie Åkessons våta dröm om ett konservativt block håller på att bli verklighet, det spelar ingen roll vad M och KD säger utåt. Under kommande mandatperiod kommer vi med största säkerhet se hur partierna närmar sig varandra – och snart dyker det upp en fika-bild på Instagram. 

Och när valresultatet kommer, vad händer då? Kommer SD kräva ministerposter? Kommer någon att säga nej? Och vad händer om Sverigedemokraterna blir större än både Kristdemokraterna och Moderaterna? Kommer Åkesson göra anspråk på statsministerposten till och med?

Vi har några spännande år framför oss, men ett par saker kan vi vara 99 procents säkra på: beröringsskräcken mot SD kommer upphöra innan 2022, och Sverigedemokraterna kommer kunna få ministerposter i en högerregering. 

/Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

Tror du SD snart kommer sitta i regering?