Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverigedemokraterna starkt framåt i mätning – sossarna backar

- 07/02/2019, 08:10 -

Jimmie Åkesson är vinterns stora vinnare. Det visar en ny mätning från SVT/Novus. Samtidigt verkar Vänsterpartiet ta röster från Socialdemokraterna.

Regeringsbildningen verkar ha slitit hårt på Stefan Löfven och Socialdemokraterna – åtminstone i väljarnas ögon. Samtidigt ser det ut som att Jimmie Åkesson blir den stora vinnaren efter vinterns kaos och förhandlingar. 

Det är SVT/Novus som idag släpper en stor opinionsmätning som visar att Sverigedemokraterna ökat med hela två procentenheter sen december. SD ligger nu på 21,2 procent, och är näst största parti – med stor marginal ner till Moderaterna som bara får 18,3 i mätningen.

Socialdemokraterna förlorar mest

Socialdemokraterna har alltså tagit stryk av regeringsbildningen enligt Novus. S backar nästan tre procentenheter och har nu 29 procent – dock är den siffran någon högre än valresultatet i höstas. 

Men när S backar ökar Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedts parti växer med 1,5 procentenheter jämfört med i december, och har nu 9,1 procent. 

Tung kris för Liberalerna

Igår meddelade L-ledaren Jan Björklund att han är färdig som partiledare. Mätningen gjordes innan beskedet, men Liberalerna är onekligen ett parti i jättestor kris. Bara 2,7 procent lyckas partiet skrapa ihop i nya Novus-mätningen. Även Miljöpartiet ligger under spärren med sina 3,4 procent. 


Sverigedemokraterna bekräftade igår att man överger en riktig hjärtefråga – här kan du se vilken!