Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hemliga maktspelet som dödade Alliansen avslöjat

- 21/02/2019, 15:32

Annie Lööf förde Ulf Kristersson bakom ljuset. Eller var det tvärtom? Nu avslöjas maktspelet bakom regeringskulisserna.

Det politiska livet har lugnat ner sig några hekton efter den turbulens vi fick uppleva i höstas. Nu har nu en helt ny dokumentär släppts av Sveriges Radio, som avslöjar spelet bakom regeringsbildningen. 

Och det visar sig att Alliansens sista dagar präglades av maktbråk, lögner och hemligheter. I dokumentären berättar Ulf Kristersson att han inte visste att Centerpartiet satt och förhandlade med Socialdemokraterna. 

– Nej det visste jag inte. Jag kanske inte tycker det är så man gör när man om man har ett gemensamt projekt, säger Kristersson. 

Så sent som samma dag som Annie Lööf avslöjade att hon skulle släppa fram Stefan Löfven som statsminister hade Kristersson ingen aning att allt höll på att gå åt helskotta för Moderaterna. 

Ulf ringde Annie på morgonen men fick inga vettiga svar. 

– Då fick jag ingen bekräftelse på att det var så. Jag hade fått omfattande information om att det nästan var färdigt, då tycker jag det är naturligt att man pratar med varandra. 

Men Annie Lööf hade alltså ingen lust att berätta för moderatledaren hur det hela låg till. Istället ringde hon till Kristersson knappt en halvtimme innan den historiska presskonferensen där hon bekräftar att Centerpartiet släpper fram Stefan Löfven. 

Kristersson känner sig alltså förrådd av C-ledaren. Men Lööf själv säger att hon helt enkelt inte litade på att Moderaterna inte skulle börja samarbeta med Sverigedemokraterna

– Det är klart att de närmanden till SD vi sett spelar roll. Att släppa fram KD och M i regering handlar om tillit. Det kändes som att M/KD-budgeten hade anpassningar efter SD, det är klart att det sår ett frö av osäkerhet, säger Annie Lööf i dokumentären.

ANALYS: 5 säkra tecken på att Moderaterna snart kommer samarbeta med SD