Karl Anders Lindahl och Annie Lööf. Montage.
Karl Anders Lindahl analyserar C-krisen. - Foto: Jessica Gow/TT/Nyheter24

Fattar Annie Lööf ens hur allvarligt läget är för henne?

Är Jimmie Åkesson på väg att gå om Annie Lööf när det gäller förtroende? Karl Anders Lindahl är inte säker på att C-ledaren sitter så säkert som man tidigare trott.


Nyligen släpptes en färsk mätning som visar att förtroendet för Annie Lööf rasar i opinionen just nu. 

De flesta rubriker har handlat om Ebba Busch Thors stora framgångar i mätningen – men många missade att Annie Lööf nu bara ligger en procentenhet över Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i mätningen

En procentenhet!

Det finns inget som säger att Åkesson inte skulle kunna öka ett par procentenheter till i mätningarna och gå om Annie Lööf. Då kan vi börja snacka kris på allvar för Annie Lööf.

Och väljarna då? Ja, inte heller deras stöd kan Centerpartiet räkna med i framtiden. Ungdomar som ser SD som det största hotet mot svensk stabilitet lär inte dra i första taget, men de borgerliga väljarna som vill ha en borgerlig statsminister har ingen anledning att stanna kvar hos C. 

Kvinnorna kan mycket väl överge Annie Lööf för konkurrenten Ebba Busch Thor. Kristdemokraternas momentum kan bli katastrofalt för Centerpartiet. 

Annie Lööf är ung, men hon har faktiskt varit partiledare i åtta år. När Jan Björklund och Gustav Fridolin nu avgår är det bara Jimmie Åkesson som suttit längre som partiledare än Lööf. 

Innan valet var Annie Lööf den mest ohotade partiledaren – ingen satt så säkert som hon. Men hur blir det nu? Förtroendet rasar, snart kanske även opinionsmätningarna visar på en negativ trend. Partiet är dessutom sargat efter vinterns strider. 

Så då är frågan: hur länge sitter Annie Lööf kvar?

Förstår hon ens själv hur allvarligt läget är?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det kört för Lööf?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.