Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annie Lööfs nya skräcksiffror – omkörd av Ebba Busch Thor

- 28/02/2019, 08:19 -

Annie Lööf har problem. Det har inte Ebba Busch Thor. Nu kommer en ny mätning som visar att förtroendet för centerledaren har rasat rejält sen valet.

Det har varit en tuff vinter för Centerpartiets Annie Lööf – och nu kommer siffror som visar att C kan vara på väg in i en kris. 

I september uppgav 41 procent av svenska folket att de kände förtroende för Annie Lööf, nu har den siffran imploderat – bara 26 procent känner likadant idag, enligt en mätning från DN/Ipsos. 

Raset går att jämföra med Håkan Juholts opinionskollaps 2011-2012. 

– I Annie Lööfs fall handlar det inte om tillkortakommanden och skandaler utan om medvetna överväganden som har ett politiskt pris. Att man lämnat gamla samarbeten och ingått nya slår igenom i förtroendet för partiledarna, säger Ipsos analytiker Niklas Källebring till Dagens Nyheter. 

Bland partiledarna är det statsminister Stefan Löfven som har störst förtroende ute i stugorna, men mätningens stora vinnare är inte helt oväntat Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. 

"EBT" har ökat från 29 procents förtroende till 35 sen september – en märkbar ökning. 

Busch Thor är faktiskt den enda borgerliga ledaren som ökat förtroendet, Moderaternas Ulf Kristersson backar från 38 till 30 procent, Liberalernas Jan Björklund går från 30 till 19, enligt DN

Förtroendet för partiledarna enligt Ipsos:

Stefan Löfven: 39 (40)

Ebba Busch Thor 35 (29)

Jonas Sjöstedt 32 (32)

Ulf Kristersson 30 (38)

Annie Lööf: 26 (41)

Jimmie Åkesson 25 (24)

Jan Björklund: 19 (30)

Gustav Fridolin: 16 (19)

Isabella Lövin 14 (16)

(septembersiffran i parentes)

VIDEO: Fattar Annie Lööf ens hur allvarligt läget är för henne?