Ulf Kristersson, Sverigedemokraterna
Ulf Kristersson utesluter in stöd av SD - Foto: Jessica Gow/TT / Anders Wiklund/TT

Ulf Kristersson utesluter inte att ta makten – med stöd av SD​

Moderaterna förlorade striden om regeringsmakten. Nu står partiledaren Ulf Kristersson inför ett "historiskt vägval", som han själv kallar det. Och att ta stöd av Sverigedemokraterna är inget som Kristersson utesluter.


Efter en flera månaders lång process stod det klart att Moderaternas försök att återta regeringsmakten inte gick vägen.

Nu menar Ulf Kristersson att han står inför ett historiskt vägval. Han menar att det är dags att för tredje gången i partiets historia förändra partiets politik.

"Det är något lite sjukligt"

Han menar också att den svenska politiken varit som besatt av Sverigedemokraterna de senaste åren. Så istället för att ta i tu med de verkliga problemen så har SD hamnat i centrum.

– Det är något besatt över detta, det är något lite sjukligt. Jag tror att det har format bilden av svensk politik de senaste åren på ett väldigt dåligt sätt. Istället för att ta tag i verkligheten på allvar så tar vi tag i spelet och dansen kring Sverigedemokraterna. Jag tänker inte ägna de här fyra åren till att varken dansa kring Centerpartiet eller Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna, säger Ulf Kristersson till Dagens Nyheter.

Osäker på alliansens gemenskap till val

Om alliansen kommer att gå gemensamt till val nästa omgång är Kristersson inte säker på. Han menar också att det viktiga inte är vilka som går till val med varandra. Nej, det viktiga är politiken som partierna säger att de står för och går till val med.

– Det viktiga är inte begreppen, det viktiga är att väljarna vet att det parti de röstar på håller det de säger före valet också efter valet, fortsätter Kristersson till Dagens Nyheter.

"Tänker inte låtsas som att de inte finns"

Men Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons uppfattning om att SD, M och Kristdemokraterna skulle utgöra något slags konservativt block tillsammans är ingenting som Kristersson står bakom.

– Det är en felaktig beskrivning. Man kan inte tvångsgifta sig med Moderaterna. Men jag tänker inte försöka isolera dem och låtsas som att de inte finns. Jag har respekt för deras väljare och att de finns i riksdagen men jag tänker inte hålla på och ägna en mandatperiod till åt att besatt förhålla oss till vad SD tycker och tänker och gör, avslutar Kristersson till Dagens Nyheter.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Annie Lööf som tar avstånd från partikamrater som samarbetar med SD. Det kan du läsa mer om här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Röstade du i riksdagsvalet 2018?
Tack för din röst!