Lördag 24 Jul
Stockholm

Annie Lööf tar avstånd från partikamrater som samarbetar med SD

Annie Lööf
Annie Lööf om samverkan med SD. Foto: Anders Wiklund/TT / Patrick Trägårdh/TT

Att Centerpartiets Annie Lööf varit en stark motståndare till Sverigedemokraterna är ingen nyhet. Men nu berättar hon att hon även tar avstånd från alla som samarbetar med SD, trots att de är inom partiet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Annie Lööf tar avstånd från de som samarbetar med Sverigedemokraterna, oavsett om de är utom partiet eller hennes partikamrater, enligt Expressen.

Centerpartiet i Bengtsfors har nämligen valt att gå en annan väg gällande samarbete. De har en valteknisk samverkan med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Annie Lööf menar att de inte följer Centerpartiets rikslinjer, som enligt henne själv varit väldigt tydliga. 

Riktlinjernas värde

Men vad är egentligen riktlinjerna värda om förtroendevalda personer inte följer dem?

– För det första ska man komma ihåg att det inte är några riktlinjer som jag som partiledare har satt ensam, utan de är ju framtagna av oss gemensamt i hela landet, och det finns en väldigt stor uppslutning bakom detta. På ett fåtal ställen har man haft en samverkan med SD, och vi har fördömt det. Vi har också haft många och långa samtal med de lokala företrädarna där för att få dem att tänka annorlunda, säger Lööf till Expressen.

Inte uteslutna

Men de medlemmar och förtroendevalda som faktiskt ger SD inflytande, trots att de går emot partiets riktlinjer, blir inte uteslutna.

Lööf menar att det är skillnad på att samverka och ha åsikter. Men skulle det däremot vara på så vis att exempelvis förtroendevalda har åsikter som bryter mot Centerpartiets idéprogram, då kan det handla om uteslutning. 

Trots att Centerpartiet inte ska samarbeta med SD, lokalt, regionalt eller nationellt så finns det undantag där det händer ändå.

Finns undantag

– Ja, på något håll finns det undantag och där har vi markerat kraftfullt att det inte är acceptabelt, fortsätter Lööf.

Hon menar att man lokalt runtom i landet hittar olika lösningar och fortsätter:

– Det handlar om personkemi och vad man bäst får genomslag för sina politiska idéer. 

Lööf får ett exempel presenterat, att om man skulle vara kompis med en sverigedemokrat på en lokal nivå, skulle det då vara okej att samverka? Där var det ingen tvekan om svaret.

– Nej, det är absolut ingenting som vi accepterar, avslutar Annie Lööf till Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Annie Lööfs tankar om att någon dag bli statsminister. Det kan du läsa mer om här.

Röstade du i riksdagsvalet 2018?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela