JImmie Åkesson och Karl Anders Lindahl. Kollage.
Karl Anders Lindahl skriver om Sverigedemokraterna - Foto: TT/Nyheter24

Nu har Jimmie Åkessons våta dröm gått i uppfyllelse

Då var det klart. Jimmie Åkesson har helt fintat bort Moderaterna och fått precis som han vill. Det skriver idag Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.


"Sverigedemokraterna står för ansvarslöshet. De agerar främst i egna syften och inte utifrån vad som är bra för Sverige".

Så sa Fredrik Reinfeldt om Sverigedemokraterna 2010. 

Ja, det är inte så länge sedan Moderaternas dåvarande partiledare och Sveriges statsminister med stolthet tog avstånd från Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. I intervju efter intervju, tal efter tal, debatt efter debatt.

Som 2013 när Reinfeldt med en suck kritiserade Jimmie Åkessons hela politiska drivkraft i en riksdagsdebatt:

”Det är det här Jimmie Åkesson vaknar med på morgonen och går och lägger sig med på kvällen. Svaret på alla frågor: det är invandrarnas fel”.

Att Moderaterna och Sverigedemokraterna bara några år senare skulle sätta sig i samma båt tillsammans kändes inte troligt då. 

Men det har hänt mycket sen 2013. Först Anna Kinberg Batra, nu Ulf Kristersson. Under förra mandatperioden kände sig Åkesson självsäker nog att avslöja sin dröm – ett högerblock i svensk politik med SD, Kristdemokraterna och Moderaterna. 

Så här sa Åkesson i en intervju sommaren 2017:

"Jag tänker så här: om vi får 30, Moderaterna får 16 och Kristdemokraterna får 4,5 så får vi majoritet i riksdagen".

Få tog honom på allvar. 

Men nu har alltså Jimmie Åkessons våta dröm blivit verklighet. I och med att Ulf Kristersson nu svart på vitt säger att Moderaterna är beredda att ta stöd av SD för att bilda regering så har Åkessons politiska liv nått ett nytt personbästa. 

Samtidigt har Moderaterna länge haft en negativ trend, och för varje steg närmare Sverigedemokraterna har allt fler väljare flytt, fråga bara Anna Kinberg Batra hur det gick att öppna för samtal med SD. 

Strategin från Moderaterna är inte smart. Den är desperat. En sista utgång att försöka framstå som regeringsbärande. Lite som ett fotbollslag som tjongar bort bollen ur eget straffområde utan att bry sig var den landar. 

Men i nästa val kommer SD kanske bli större än Moderaterna – oavsett vem som leder M då. Och vem kommer då bestämma i det där högerblocket? Och kommer en enda Reinfeldt-moderat finnas kvar? 

Moderaterna är vilse. Den enda vinnaren här är Jimmie Åkesson. 

Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer Moderaterna bli större än SD nästa val?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.