- Foto: Stina Stjernkvist

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson hoppar av

Mattias Karlsson, en av Sverigedemokraternas mest kända profiler, slutar nu som gruppledare i SD. Det berättar han för Expressen.


Sverigedemokraternas toppnamn Mattias Karlsson slutar som gruppledare i riksdagen. Det berättar han i en intervju med Expressen. Han kommer dock behålla sin riksdagsplats. 

Anledningen är att Karlsson nu vill satsa på familjen istället för på politiken. 

– Det är klart att det har varit ganska tunga år, 20 år, och det är klart att det har tagit på energin. Framför allt när man har varit tvungen att i väldigt många år göra saker som man kanske inte allra helst skulle vilja göra, säger Karlsson till Expressen. 

Karlsson har under en lång tid varit en av de absolut tyngsta namnen inom SD. 2014 när partiledaren Jimmie Åkesson sjukskrev sig för utbrändhet var det Mattias Karlsson som gick in och vikarierade som partiledare. 

Men nu stänger Karlsson definitivt dörren för partiledarskap. 

– Nej, det kommer jag aldrig att bli, säger Karlsson till Expressen

Enligt Karlsson har beslutet växt fram under en lång tid. Redan 2017 sa Karlsson i en intervju med Nyheter24 att han var osäker på sin framtid i partiet, och att han redan då funderat på att hoppa av. 

– Ja det har jag, det gör jag fortfarande. Det är som att man har en folkomröstning med sig själv varje månad om man ska fortsätta eller inte, sa Karlsson då. 

Vinge tar över

När Karlsson lämnar kommer partiets före detta presschef Henrik Vinge ta över som gruppledare för Sverigedemokraterna i riksdagen. 

Artikeln uppdateras

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Galaxens mest massiva svarta hål har hittats

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Många längtar efter dagen som de får gå i pension, men hur gör man om pengarna inte räcker till? Nyheter24 har pratat med Viktorija Milosevska, överläkare i psykiatri, som berättar hur man ska hantera ångest över ekonomin.

Pensionärer köpte 87 vapen – kände sig otrygga

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de ett 80-tal olagliga elchockvapen. Men beställarnas ålder förvånade. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var 69 år.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

En kraftig brand har utbrutit på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Spiran på byggnaden har kollapsat, och kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

En besökande fransman försökte stoppa knivmannen som dödade flera personer i ett köpcentrum i Sydney i helgen. Nu kan han belönas med medborgarskap, föreslår Australiens premiärminister Anthony Albanese.

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.