Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Historisk succé för Kristdemokraterna i ny stor mätning

- 21/03/2019, 12:57 -

Ebba Busch Thor har all anledning att jubla. Nu visar Medieakademins stora årliga mätning att Kristdemokraterna gör en helt otrolig uppgång i förtroende.

Att det går riktigt bra för Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor just nu är ingen nyhet, men nu har partiet nått rent historiska nivåer. 

Det är i Medieakademiens årliga förtroendeundersökning som KD gör en uppgång som får analytikerna att tappa hakan.


Kristdemokraterna ökar alltså med hela 17 procentenheter i förtroende jämfört med 2018 – det är en uppgång som man inte sett på över 20 år i Sverige. 

Bara Moderaterna och Socialdemokraterna har högre förtroende, men det är knappt. Socialdemokraterna fick 32 procent i mätningen, Moderaterna landade på 30 procent. KD ligger tätt bakom med 30 procent. 

Sämst förtroende bland väljarna har Feministiskt Initiativ. 

När Ebba Busch Thor nyligen intervjuades i SVT fick hon frågan varför hon tror att det går så bra för Kristdemokraterna. 

– Vi har kunnat möta väljarna direkt, bortom rubriker om våra opinionssiffror. Vi har visat väljarna att vi ser den verklighet som många lever i, sa Busch Thor i SVT-intervjun.

Förtroendet för partierna enligt Medieakademin:

Socialdemokraterna 32 (+1)

Moderaterna 31 (-1)

Kristdemokraterna (30 (+17)

Vänsterpartiet 24 (+5)

Sverigedemokraterna 20 (+4)

Centerpartiet 19 (-6)

Miljöpartiet 14 (+1)

Liberalerna 13 (-5)

Feministiskt Initiativ 10 (+/-0)

Även i mätningarna går det bra för KD – nu har partiet till och med gått om Centerpartiet. Se siffrorna här!

Gillar du Kristdemokraterna?