Ulf Kristersson, Ebba Bush Thor, Jimmie Åkesson
Ulf Kristersson ger sitt stöd till samarbete mellan KD och SD. - Foto: Foto: Henrik Montgomery / Tomas Oneborg/ Jessica Gow, TT

Ulf Kristersson ger sitt stöd till samarbetet mellan KD och SD

På torsdagen meddelade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor att hon öppnar för samtal med Sverigedemokraterna. Nu meddelar Moderaternas Ulf Kristersson att han ger sitt stöd till samarbetet mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.


Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har sagt att hon öppnar för samtal med Sverigedemokraterna. På torsdagen skrev hon bland annat på Facebook att KD "kan samtala med samtliga riksdagspartier i syfte att nå samsyn i enskilda sakpolitiska frågor där det finns förutsättningar för att stärka stödet för den politik vi står för".

Under fredagseftermiddagen gick Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ut på Facebook och meddelade att han ger sitt stöd till ett samarbete mellan KD och SD. 

"Moderaterna kommer inte bli del av något nytt 'nationalkonservativt block' i svensk politik eller bilda regering med Sverigedemokraterna. Av den enkla anledningen att våra grundläggande värderingar inte finns där. Och därför tänker vi inte heller särskilt förhandla vår politik med Sverigedemokraterna. Men vi kommer alltid att respektera alla väljare och alla demokratiskt valda partier - både före valdagen och efter.", står det bland annat i inlägget.

Andra partiledare om Busch Thors utspel

Ett par partiledare har redan uttalat sig gällande Busch Thors öppning med Sverigedomokraterna. SD:s partiledare Jimmie Åkesson var snabb med att hylla Busch Thors utspel. 

"Jag välkomnar utvecklingen och ser fram emot fruktbara samtal när sådana kan tänkas bli aktuella", skrev Åkesson då på Facebook. 

Däremot gillar Liberalernas Jan Björklund inte Busch Thors utspel. Under torsdagen skrev han på Twitter att det är helt fel riktning för Kristdemokraterna att gå.

"SD är ett högernationalistiskt parti som är skapat ur den svenska nynazismen. Sorgligt att KD öppnar för förhandlingar. Sannolikt första steget mot det konservativa block som SD drömmer om", skrev Björklund på Twitter. 

Socialdemokraternas Stefan Löfven skrev på sin Facebook-sida under torsdagen att Kristdemokraterna tidigare sagt att de inte skulle samarbeta med SD på 20 år, men att 20 år ibland kan gå fort i politiken. 

"Självklart ser de denna taktik som ett sätt att vinna makt åt sig själva. Men historien har gång på gång visat hur de som närmat sig högerextrema krafter har blivit utmanövrerade, och i sin jakt på makt förlorat sina mest grundläggande värderingar och själva meningen med sitt eget parti". 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.