Högerextrema danska "Stram kurs" vill förbjuda islam

- 26/04/2019, 15:12

Det danska partiet Stram Kurs vill komma in i folketinget. Men partiets åsikter har orsakat stor turbulens i vårt grannland.

Ett nytt parti har dykt upp i Danmark – Stram Kurs. Partiet har nyligen fått mycket uppmärksamhet i Danmark för sin tydliga rasistiska syn på vilka som ska få bo i landet – och sitt hat mot muslimer. 

"Det finns ingen anledning att begränsa invandringen. Däremot finns det anledning till att mulimer måste lämna landet", skriver partiet på sin hemsida. 

I partiprogrammet skriver man också att invandrare från Afrika ”inte kan bidra produktivt eller harmoniskt till det danska samhället”. 

Vill att etnicitet ska avgöra medborgarskap

Samtidigt har Stram Kurs förbjudits att demonstrera i Danmark eftersom polisen anser att de utgör ett hot mot ordningen. 

– Polisförbundet går helt emot de grundläggande värdena i vårt samhälle, för de tänker bara på vad som är mest behagligt för sina medlemmar, har partiledaren Rasmus Paludan sagt till finska Yle.

Partiet anser också att bara danskar ska få bo i Danmark, och att det bland annat är etniciteten, alltså hudfärgen, som ska avgöra om man är dansk eller inte. Inte ens utlänningar som är gifta med danskar ska få bo i landet, om de ”kostar pengar”. 

Personer som partiet anser inte är danskar men ändå har medborgarskap ska få sina medborgarskap granskade och som regel indragna. 

Kommer förmodligen kunna ställa upp i valet

Nu rapporterar DR att Stram Kurs samlat ihop drygt 17 000 av de 20 000 underskrifter som krävs för att ställa upp i danska valet, som kommer hållas i juni. 

Det innebär att partiet lär hinna få ihop de underskrifter som behövs – bara under det senaste dygnet har partiet fått in över 2 000 underskrifter, skriver DR

MER POLITIK: Jimmie Åkesson till attack mot Greta Thunberg: "Borde definitivt vara i skolan..."