Stefan Löfven, NMR
Stefan Löfven om nazistiska demonstrationer - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Naina Helén Jåma/TT

Löfven om NMR: "Skam att historiens avskum visar sitt fula tryne"

Kaosartade scener bröt ut i Kungälv när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade under första maj. Samtidigt meddelade statsminister Stefan Löfven att regeringen nu ser över möjligheterna om demonstrationer av det slaget går att förbjuda helt.


I dag den första maj är det arbetarrörelsens dag och många människor har enligt tradition demonstrerat på flera platser i landet, samtidigt som politiker har talat. 

På två orter i landet har Nordiska motståndsrörelsen (NMR) marscherat på gatorna – i Kungälv i Västra Götaland samt i Ludvika i Dalarna. Enligt polisen var det omkring 250 nazister som marscherade i Kungälv. I Ludvika var det något färre, mellan 150 och 200 stycken, rapporterar Aftonbladet. 

Kaos när motdemonstranter kom  

I samband med demonstrationen i Kungälv bröt tumultartade scener ut när omkring 500 motdemonstranter försökte störa NMR:s demonstration. 

Flera av motdemonstranterna ska ha varit maskerade, något som fick poliserna på plats att upprätta ett maskeringsförbud. Polisen omringade motdemonstranterna ungefär 150 meter från NMR:s tåg, men när tåget passerade hördes knallskott som ska ha kastats mot tåget. Dessutom kastades det gatsten och rökbomber avfyrades. 

Totalt greps eller omhändertogs 25 demonstranter från NMR i Kungälv, samt ett par motdemonstranter. 

I Ludvika gick det lugnare till – motdemonstrationer hölls men inget tumult uppstod, skriver Aftonbladet

Löfven: "Borde befinna sig på historiens kyrkogård"

En av de som tycker att nazistiska demonstrationer borde förbjudas är statsminister Stefan Löfven, som var på plats i Umeå under dagen. Enligt honom borde nazisterna varit borta för länge sedan.

– Det är en skam att historiens avskum visar sitt fula tryne även denna dag. Nazismen borde vid det här laget befinna sig på historiens kyrkogård. Begravd, säger han till Aftonbladet.

I en intervju med tidningen säger han att tycker väldigt illa av den typen av organisationer och dess åsikter. Löfven berättar att man i regeringen nu ser om det finns möjligheter att sätta stopp för dessa typer av demonstrationer. 

– Vi har påbörjat ett arbete för att se om det är möjligt att förbjuda den här typen av demonstrationer. Jag menar att ett samhälle måste försvara sig, vi kan inte bara se på när odemokratiska krafter använder demokratin för att förgöra demokratin, säger han till Aftonbladet

Enligt Löfven har justitieminister Morgan Johansson sagt att ett förslag bör läggas fram under mandatperioden. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du demonstrerat idag?
Tack för din röst!