Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är "LSD"-turnén redan ett fiasko för Jimmie Åkesson

- 03/05/2019, 12:05 -
Jimmie Åkesson gör ett jättemisstag.

Jimmie Åkesson gör ett jättemisstag.

Anders Wiklund/TT

ANALYS: Jimmie Åkesson kämpar för att bli en "vanlig" partiledare. Problemet är bara att hans väljare inte vill ha en vanlig partiledare, skriver Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Jag var nog inte den enda som satte kaffet i halsen när det meddelades att Jimmie Åkesson och Jan Björklund skulle hålla gemensam presskonferens. Resultatet blev dock det väntade – de både veteranerna ska ut på debatturné inför EU-valet som äger rum om några veckor. 

Men pressträffen om "LSD"-turnén blev en märklig historia. Krystade skämt, ett obekvämt handslag och en Jimmie Åkesson som skuggboxades mot Jan Björklund. 

Ingen av herrarna vinner på detta – framför allt inte Åkesson. 

Inte ens de mest inbitna SD-väljarna kan vara speciellt nöjda med att partiledaren står och skojar med ”fienden”, och gör allt för att passa in i svensk politik. Åkesson själv kanske känner att detta är en seger, att han äntligen börjar bli en ”vanlig” partiledare. Men SD-väljarna vill inte ha en ”vanlig” partiledare. Det är inte därför man röstar på Sverigedemokraterna. 

Jimmie Åkesson
Åkessons "smocka" lär inte knocka någon (Anders Wiklund/TT)

Detta är med största säkerhet ännu en felbedömning från ett parti och en partiledare som för första gången tvingas ner på defensiven, nu när väljarna allt mer börjar snegla mot Kristdemokraterna. SD vet helt enkelt inte hur vänder en trend som inte pekar uppåt.

Men vilka vinner på det?

Svaret på den frågan är lätt att ge. Väljarna är dagens vinnare. Den här typen av turnéer är lysande för demokratin, och fler borde göra det. Där måste man faktiskt ge Jimmie och Jan en guldstjärna. 

Notera också att det här är bland det sista Jan Björklund gör som partiledaren. 

Janne har varit minister, han har varit partiledare i över ett decennium. Men det vi kommer minnas honom för är bilden där han blir skuggboxad av Jimmie Åkesson. 

/Karl Anders Lindahl, politikredaktör på Nyheter24.