Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Löfvens känga till Åkesson: " Du är fullständigt diskvalificerad "

- 08/05/2019, 10:28 -

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen drabbade Stefan Löfven och Jimmie Åkesson samman.

Under onsdagen drabbade partiledarna samman för att debattera EU-frågan och Sveriges EU-samarbete innan det stundande valet.

Två partiledare som drabbade samman var inga mindre än Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och statminister Stefan Löfven.

"Ni kryper för islamisterna"

Åkesson gick hårt till attack mot Socialdemokraterna och ställde sig frågandes hur partiet behandlar extremism inom sina egna falanger.

– Man kröp för nazisterna, man har i decennier krupit för kommunisterna och gör det fortfarande. Man kryper för islamisterna, sade Åkesson.

– Så har vi SSU-historien från i onsdags där de skanderade judefientliga ramsor, så min fråga till Löfven är. Vilka åtgärder har Stefan Löven vidtagit för att motverka detta?

För er som inte vet så refererar SSU-historien till SSU Malmös förstamajtåg där de kritiserades starkt för antisemitism efter att demonstranter sjöng "krossa sionismen". 

En kritik som SSU:s kommunikationschef Amanda Borg inte tycker är riktigt befogat.

– Den syftar till ockupationen och kritiken mot den – det finns absolut ingen antisemitism bakom, sade hon till SVT Nyheter.

"Du är fullständigt diskvalificerad"

I sin replik drog Löfven upp Sverigedemokraternas historia och ifrågasatte om Jimmie Åkesson verkligen hade mandat att ta en sån här typ av diskussion.

– Man får hålla i sig här. När partiledaren för Sverigedemokraterna, ett parti direkt sprunget ur vitmakt-rörelsen. med en historia som inget parti i detta parlament. Som själv har företrädare som ifrågasätter huruvida judar och samer kan vara svenska medborgare. Du är fullständigt diskvalificerad för att ta en sån här typ av diskussion, sade Löfven och fortsatte:

– Ni står inte upp för solidaritet. Ni står inte upp för ett öppet samhälle. Ni hyllar högerextremister runt om i Europa och nu vill ni ansluta er med dem för att bedriva samma politik. Bevara oss väl. 

Dagens partiledardebatt handlar EU och den 26 maj är det val till EU-parlamentet i Sverige. Här är fem saker du behöver ha koll på inför valet och varför du borde rösta!

Vem ska du då rösta på? Det får du såklart bestämma själv – däremot så kan du se en lista på alla kandidater från alla partier här!


Borde Löfven vidta åtgärder mot SSU?