Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya mätningen: SD kan bli störst i EU valet – M backar kraftigt

- 16/05/2019, 17:49 -

Nya siffror från SIFO och SvD visar att Sverigedemokraterna kan bli det största partiet i EU-valet. Samtidigt fortsätter Moderaterna gå mot ett historiskt dåligt val.

Med bara en drygt en vecka kvar till EU-valet fortsätter förändringens vindar att vina. Och den senaste mätningen från SvD/Sifo visar att det är flera partier som sett en skillnad i sitt väljarstöd. 

Kan bli historiskt dåligt val för Moderaterna

Ett av dessa partier är Moderaterna, som tappat en hel del under den sista tidens mätningar. Och det verkar inte ljusna för partiet som i denna mätning bara får 13,5 procent. En skarp nedgång bara sedan förra veckan då M fick 15,5 procent – en trend som hållit i sig hela våren. 

Om mätningarna stämmer kan detta års valresultat ligga i nivå med partiets resultat i EU-valet 2014. Då fick Moderaterna 13,6 procent och såg sitt sämsta EU-val någonsin. 

SD och V ökar starkt

Bättre går det för Sverigedemokraterna, som i motsats till M sett en drastisk ökning från 16,9 procent till 19,9 procent. Det enda partiet som får större väljarstöd än SD i mätningen är Socialdemokraterna som får 21,9 procent. 

Men med tanke på mätningens felmarginal som ligger på 1,5 procentenheter för respektive parti, kan det innebära att SD fått flest röster, enligt SVD. 

Ett annat parti som sett en stark ökning under den senaste veckan är Vänsterpartiet som ökat från 7,4 procent till 9,5 procent. 

MER OM POLITIK: Så mycket bensin drar partiledarnas bilar

Ska du rösta i EU-valet?