Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mycket bensin drar partiledarnas bilar

- 15/05/2019, 12:32 -

Hur mycket soppa drar partiledarnas bilar? Här kommer en lista på vilka bilar partiledarna kör och hur miljövänliga de är.

Just nu är det en hel del snack om bensin och drivmedelspriser – och många kräver att politikerna ska agera för att antingen sänka eller höja bensinpriserna. 

Men, hur pass miljövänliga är partiledarna själva när de kör runt på vägarna?

Det är Expressen som granskat flera toppolitikers bilval, och det visar sig att politikernas val av bil varierar en hel del, både när det gäller storlek och ålder. 

Observera att bensinkonsumtionen utgår från blandad körning och att bilderna är genrebilder på bilmodellen och inte partiledarnas exemplar av bilarna. 

Jimmie Åkesson:

Sverigedemokraternas partiledare kör en svart Audi 1.8 från 2010. Den drar 6,6 liter per 100 kilometer och drivs på bensin och etanol. 

Audi 1.8 (Bild från Encycarpedia)

Ulf Kristersson:

Kristersson har två bilar skrivna på sitt personnummer – elhybriden Toyota RAV4 från 2017 och en Toyota Verso från 2009. 

RAV4 drar 5,1 liter per 100 kilometer och Verson drar 6,9.

Ebba Busch Thor:

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor åker omkring i en Kia Rio från 2016. Den är lite bensinsnålare än kollegornas bilar, och med sina 84 hästkrafter drar den bara 4,7 liter per 100 kilometer. 

Kia Rio (Bild från Wikimedia Commons)

Stefan Löfven:

Stefan Löfven har ingen egen bil, men Säpo kör omkring på honom i en specialbyggd Audi.

Stefan Löfven bil
Stefan Löfven kliver in på Rosenbad (Henrik Montgomery/TT)

Annie Lööf:

Enligt Expressen ska Centerpartiets Annie Lööf köra en Volvo V50, men ingen bil står registrerad på hennes personnummer. Beroende på modell drar en Volvo V50 mellan ungefär fyra och tio liter per 100 kilometer. 

Per Bolund:

Miljöpartiets nyblivna språkrör är den partiledare som har äldst bil, en Ford Focus från 2007 som går på bensin och etanol. Och beroende på hur Bolund kör är bilen antingen en miljöhjälte eller en bov.

– Om man bara tankar bensin så släpper bilen ut mycket, jämför hur det ser ut med nya bilar idag, men om man bara tankar etanol har man en bra potential för liten klimatpåverkan, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens riksförbund, till Nyheter24

Jan Björklund (L), Isabella Lövin (MP) och Jonas Sjöstedt (V) har inga bilar registrerade på sig. 

Senaste inom politiken: Tusentals fler ungdomar ska tvingas göra lumpen