Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD:s Peter Lundgren erkänner övergrepp – får sitta kvar

- 20/05/2019, 07:45 -

Peter Lundgren, etta på Sverigedemokraternas EU-lista, avslöjas nu ha tafsat på en kvinnlig partikamrat. Men partiet väljer att sparka den som avslöjade det hela.

Bara en vecka före EU-valet har Sverigedemokraterna drabbats av en jätteskandal. 

Partiets toppnamn i EU-parlamentet, och förstakandidaten på EU-listan Peter Lundgren, har avslöjats med att ha antastat en kvinnlig SD-politiker. 

Enligt Expressen ska det hela ha skett på ett hotellrum där flera personer var närvarande. Lundgren själv erkänner att han tog kvinnan på brösten mot hennes vilja. 

Sverigedemokraternas Peter Lundgren
Peter Lundgren, toppolitiker för SD (Foto:Stina Stjernkvist/TT)

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna, säger SD-kandidaten Peter Lundgren till Expressen. 

Kristina Winberg sparkas ut ur partiet

Men, Sverigedemokraterna verkar inte alls vidta några åtgärder åt den tafsande Peter Lundgren. Istället valde man sent på söndagkvällen att sparka EU-parlamentarikern Kristina Winberg, som avslöjade övergreppet. 

"Nyligen upptäcktes också belägg för att Winberg inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas Kristina Winberg
Kristina Winberg avslöjade övergreppet (Foto:Fredrik Persson/TT)

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, säger Winberg till Expressen.

Sverigedemokraterna sparkar alltså Winberg med bara några dagar kvar till valet, och när många redan hunnit förtidsrösta. Partiet menar att man kommer höra av sig till Valmyndigheten för att lösa det praktiska. 

Sverigedemokraterna: "Trevligt umgänge"

Och SD själva menar att det hela handlar om ett misstag, och att det inte är så farligt som det låter. Detta trots att kvinnan som ska blivit tafsad på sagt i en inspelning att hon fick "panik" av Lundgrens övergrepp. 

För Expressen berättar SD:s presstalesperson Christian Krappedal att det hela var "en kväll med trevligt umgänge där ett missförstånd uppstod mellan två personer”.

I ett skriftligt uttalande till Expressen skriver den utsatta kvinnan att det hela är "utagerat sen längre". 

"Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare", skriver hon till Expressen. 

MER POLITIK: Här är Anders Ygemans hån mot Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor

Borde Peter Lundgren avgå?