Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Politikernas hårda dom mot Peter Lundgren: "Vedervärdigt"

- 20/05/2019, 11:08 -

Tidigare idag framkom det att Peter Lundgren, SD, antastat en kvinnlig partikollega. SD har inte vidtagit åtgärder mot Lundgren, men andra politiker har inte varit lika överseende. Här är de hårda orden mot Lundgren.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Peter Lundgren, SD:s toppkandidat i EU-valet, och hans erkännande om att ha antastat en kvinnlig partikollega. Sverigedemokraterna har dock inte vidtagit några åtgärder utöver att sparka EU-parlamentarikern Kristina Winberg som avslöjade händelsen.

Politiker från andra partier har dock inte varit lika överseende. Här är toppnamnen som har varit minst sagt kritiska till både händelsen och hanteringen av den.

Peter Lundgren, SD
Peter Lundgren, SD, erkänner att han antastat kvinnlig partikollega. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

"Vedervärdigt"

Först med att fördöma Lundgrens handlande var Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Hon menar att Lundgrens beteende inte bara är en isolerad händelse utan reflekterar SD:s övergripande kvinnosyn.

Annie Lööf kritiserar Lundgren
Bildkälla: Twitter / @annieloof

Kort därefter retweetade Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedins tweet där SD kallas "genomkorrupt". Han uppföljde sedan med en egen tweet där han ifrågasätter SDs hantering av händelsen.

Jonas Sjöstedt kritiserar Lundgren
Bildkälla: Twitter / @jssjostedt

Även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman uttalade sig och ställde sig kritisk mot hur SD:s pressansvarig formulerat sig kring händelsen och hur den rubricerats som ett "missförstånd". 

Ygeman kritiserar Lundgren
Bildkälla: Twitter / @Ygeman


Det här är inte första skandalen Sverigedemokraterna har den här månaden. Läs även: Sverigedemokraterna nazist-hånar S i ny kampanj