- Foto: TT

Politikernas hårda dom mot Peter Lundgren: "Vedervärdigt"

Tidigare idag framkom det att Peter Lundgren, SD, antastat en kvinnlig partikollega. SD har inte vidtagit åtgärder mot Lundgren, men andra politiker har inte varit lika överseende. Här är de hårda orden mot Lundgren.


Nyheter24 har tidigare skrivit om Peter Lundgren, SD:s toppkandidat i EU-valet, och hans erkännande om att ha antastat en kvinnlig partikollega. Sverigedemokraterna har dock inte vidtagit några åtgärder utöver att sparka EU-parlamentarikern Kristina Winberg som avslöjade händelsen.

Politiker från andra partier har dock inte varit lika överseende. Här är toppnamnen som har varit minst sagt kritiska till både händelsen och hanteringen av den.

Peter Lundgren, SD, erkänner att han antastat kvinnlig partikollega. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

"Vedervärdigt"

Först med att fördöma Lundgrens handlande var Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Hon menar att Lundgrens beteende inte bara är en isolerad händelse utan reflekterar SD:s övergripande kvinnosyn.

Bildkälla: Twitter / @annieloof

Kort därefter retweetade Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedins tweet där SD kallas "genomkorrupt". Han uppföljde sedan med en egen tweet där han ifrågasätter SDs hantering av händelsen.

Bildkälla: Twitter / @jssjostedt

Även energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman uttalade sig och ställde sig kritisk mot hur SD:s pressansvarig formulerat sig kring händelsen och hur den rubricerats som ett "missförstånd". 

Bildkälla: Twitter / @Ygeman


Det här är inte första skandalen Sverigedemokraterna har den här månaden. Läs även: Sverigedemokraterna nazist-hånar S i ny kampanj

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.