Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här fick Sverigedemokraterna mest och minst stöd i EU-valet

- 27/05/2019, 10:14 -

Nu är snart alla röster räknade och en sak vi kan konstatera är att Sverigedemokraterna gjorde ett superval! Här är kommunerna där de fick mest – och minst stöd.

Rösterna i EU-valet håller på att räknas för fullt runt om i Sverige och resterande del av Europa. Men en sak vi kan konstatera redan nu är att Sverigedemokraterna stod för ett superval då de blev det tredje största partiet i valet efter Socialdemokraterna och Moderaterna.

Som det ser ut just nu så kommer SD att landa på cirka 15,4 procent, vilket skulle innebära en ökning på 5,4 procentenheter från 2014. Men vart fick de alla röster ifrån? Det har vi på Nyheter24 stenkoll på!

Sverigedemokraterna gick starkt i EU-valet 2019
SD gjorde ett superval. Bildkälla: Anders Wiklund TT/TT

Här fick Sverigedemokraterna störst stöd

Precis som vi såg i riksdagsvalet så är Sverigedemokraterna fortsatt starka i Skåne. I det valet var det i Sjöbo, Bjuv och Bromölla som partiet var som starkast.

Lika så även i EU-valet – med skillnaden att Bjuv knep platsen som den mest SD-positiva kommunen.

Bjuv 37,9 procent (+15,7)

Sjöbo 36,7 procent (+12,6)

Bromölla 36,0 procent (+12,7)

Här fick Sverigedemokraterna minst stöd

Som vi skrev innan så verkar det som att trender håller i sig. SD har nämligen fortsatt svårt att få fäste i Umeå, Danderyd och Stockholm. Partiet kommer nämligen inte över 10 procent i någon av kommunerna.

Umeå 7,0 procent (+2,6)

Danderyd 8,1 procent (+3,6)

Stockholm 8,1 procent (+2,8)

Tappade inte i någon kommun

Anmärkningsvärt är att Sverigedemokraterna är det partiet som inte tappade i en endaste kommun i valet. Något som inte kan ses som något mindre än en succé.

Istället gick de starkt framåt på många håll. Här är kommunerna där deras stöd ökade mest:

Bjuv +15,7 procent (37,9)

Älvdalen +13,5 procent (29,6)

Markaryd +13,1 procent (31,9)

Källa: Valmyndigheten

MER: Så många mandat får partierna i EU-parlamentet

Röstade du i EU-valet?