Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här poserar Jimmie Åkesson tillsammans med man i vit makt-tröja

- 28/05/2019, 13:24 -

Bilden på Jimmie Åkesson och mannen med nazistbudskapet sprids fort i sociala medier. Nu försvarar sig Sverigedemokraterna.

Här är bilden Jimmie Åkesson antagligen inte vill att du ska se. 

Det var i början av veckan som en bild började cirkulera på sociala medier, där SD-ledaren poserar med en man – som bär nazist-tröja. 

Bilden är tagen i Vetlanda i lördags, när Jimmie Åkesson besökte orten på sin valturné inför EU-valet. 

På bilder Sverigedemokraterna själva släppt syns också mannen gå omkring i närheten av platsen där Åkesson står. 


På bilden syns tydligt att det står "WPWW" – alltså "White Power World Wide", på tröjan. WPWW är en välkänd förkortning inom nazistiska kretsar. 

Enligt amerikanska organisationen ADL, som kämpar mot rasism och antisemitism, är WPWW en av de mest kända nazistiska symbolerna, och används som logo för världens största vit makt-sajt.

"Var inte medveten om det"

Sverigedemokraterna menar att Jimmie Åkesson inte var medveten om budskapet på tröjan, och att han ställt upp på bilder med hundratals människor. 

– Den bild som nu figurerar i media och det budskap som en individ i bilden företräder var självfallet inget som Jimmie var medveten om när bilden togs, inte heller är det något som är representativt för varken Jimmie Åkesson eller Sverigedemokraterna som parti, säger partiets presschef Henrik Gustafsson till Nyheter24

Lista: Här blev Sverigedemokraterna störst och minst i EU-valet

Tycker du detta är allvarligt?