Språkförsvaret anser att Löfven har brutit mot svensk lag.
Stefan Löfven har JO-anmälts. - Foto: TT

Stefan Löfven JO-anmäld – anses ha brutit mot svensk lag

Statsminister Stefan Löfven har JO-anmälts. Anledningen är att en organisation anser att S-ledaren brutit mot svensk lag.


Att hålla tal på engelska när man är utomlands kanske inte är så konstigt.

Men nu får statsminister Stefan Löfven stenhård kritik för att han gjort just detta. Det hela har till och med slutat med att han blivit JO-anmäld, det skriver Svenska Dagbladet

Det var den 3 april i år som Löfven höll ett tal i EU-parlamentet i Bryssel, ett tal som han valde att hålla på engelska. 

I EU finns det gott om tolkar som översätter talen direkt, just för att man ska kunna tala sitt hemlands språk – men Löfven valde alltså att ta det på engelska. 

Nu menar organisationen Språkförsvaret att Löfven brutit mot lagen, närmare bestämt paragraf 13 i språklagen som säger att ”svenska är Sveriges officiella språk i internationella sammanhang”. 

Språkförsvaret är ett nätverk, startat på internet 2002, och har som syfte att minska engelskans inflytande över svenska språket. Bland annat är Språkförsvaret motståndare till att svenska idrottslag tar engelska namn som till exempel ”Redhawks”. 

Men det är inte bara Löfven som sitter i klistret. Nyligen kom det ett tungt avgångskrav på Moderaternas partiledare Ulf Kristerssonläs allt om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du anmälan är rimlig?
Tack för din röst!