Måndag 20 Sep
Stockholm

Andersson flaggar för miljardskatteväxling – för klimatet

Magdalena Andersson bensinskatt
Bensinskatten ska höjas, enligt finansministern. Foto: Pontus Lundahl/Naina HelÈn JÂma/TT

Bensinen kan komma tt bli dyrare och skatterna kommer att höjas. Magdalena Andersson vill se en skatteväxling på 15 miljarder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bensinpriset kan komma att bli ännu högre. Det flaggar nu finansminister Magdalena Andersson för i en ny intervju med Aftonbladet. 

Samtidigt menar hon att alla ska "ha chans att ställa om" till förnybart bränsle, och att det är viktigt att alla är med på noterna. Sammanlagt kommer det handla om en skatteväxling på 15 miljarder kronor. 

– För att det ska fungera långsiktigt måste växlingen göras på ett sätt som gör att alla kan vara med och att det finns en bred acceptans för det man gör, säger Andersson till Aftonbladet. 

Andersson hintar dessutom om att Sveriges landsbygd kan komma att kompenseras för den allt dyrare bensinen, eftersom man ofta inte kan välja bort bilen i glesbygd. 

– I storstäderna finns det kollektivtrafik, i Stockholm har vi t-bana, ute i landet finns inte de möjligheterna. Där är man mer beroende av bilen och där är möjligheterna att välja något annat när bensinpriset stiger mycket begränsade, säger Andersson till Aftonbladet. 

Andersson menar också att flera andra skattehöjningar kommer att bli aktuella, eftersom befolkningen blir allt äldre. 

– Om man blickar framåt ser jag inte att vi är i et läge att sänka skattenivån, tvärtom. Den stora generationen 40-talister börjar komma upp i 80-årsåldern och har rätt till en trygg ålderdom med bra sjukvård och äldreomsorg. Det kommer att kräva prioriteringar, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet

UPPDATERING: 

Under dagen har Magdalena Andersson förtydligat sitt ställningstagande, och menar att det inte är säkert att bensinen kommer att bli dyrare. 

”Vi kommer att genomföra en grön skatteväxling på 15 miljarder, hur den kommer se ut, det vet vi inte än, det kommer vi att diskutera", skriver hon på sin Facebook-sida. 

Hon skriver också att hon begärt att Aftonbladet ska rätta artikeln. 


Nyligen kom en mätning som visade på riktigt dåliga nyheter för Jimmie Åkesson – läs mer om det här!

Borde bensinen bli dyrare?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela