Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkessons kris – kvinnorna flyr Sverigedemokraterna

- 04/06/2019, 13:49 -

Sverigedemokraterna är enligt SCB:s partisympatiundersökning det näst populäraste partiet i Sverige. Men allt färre kvinnor skulle rösta på partiet om det voreval idag.

Idag släppte SCB sin stora partisympatiundersökning för maj månad 2019. Mätningen visade att Kristdemokraterna var de stora vinnarna, samtidigt som Moderaterna tappade en hel del. Här kan du läsa allt om det.

Även om Sverigedemokraterna tappade lite i mätningen så är de, enligt opinionen, Sveriges näst största parti på 17,1 procent – mycket på grund av att Moderaterna tappat hela 3,8 procentenheter.

Tappar stöd från kvinnor – för tredje gången i rad

Ja, trots den fina placeringen som näst största parti så upplever Jimmie Åkesson och hans partikamrater en flykt av stödet från kvinnliga väljare, en flykt som pågått sedan ett år tillbaka.

I SCB:s undersökning från maj 2018 hade partiet stöd bland 15,1 procent av kvinnorna, en siffra som kom att sjunka till 14,8 efter valet. Och som nu – ett år senare, ligger på 13,4 procent. På ett år har partiets stöd bland kvinnor alltså minskat med 1,7 procentenheter.

Mätningen utfördes mellan den 29 april och den 28 maj, så om skandalen med Peter Lundgren spelat in är fortfarande oklart. 

Anklagar Socialdemokraterna för att ha ljugit

Sverigedemokraterna tror istället att det kan beror på att Socialdemokraterna, som enligt SD, ska ha fabricerat lögner som bland annat ska ha avskräckt kvinnliga röstare.

– Socialdemokraterna har under en längre tid varit otroligt rädda över våra framgångar och risken att förlora makten, vilket också bekräftas av faktumet att de målat ut Sverigedemokraterna som sina huvudmotståndare, säger Henrik Gustafsson, presschef hos Sverigedemokraterna till Nyheter24 och fortsätter:

– De har därför enträget och systematiskt kommunicerat lögner om oss, inte minst i frågor som oftast attraherar kvinnor i större utsträckning. Genom att vi konstant påminner svenska folket om lögnerna som sprids från dem - bland annat genom lanseringen av "Lögnfabriken" - kommer det att långsiktigt få positiva effekter.


MER: Ebba Busch Thor i hård attack mot Lööf: "Lydparti åt S!"