Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiets vägran: Nej till hårdare straff för unga kriminella

- 14/06/2019, 10:40

Justitieminister Morgan Johansson är i full färd med att lägga fram ett förslag om en slopad straffrabatt för unga. Men nu sätter Miljöpartiet stopp för ministerns planer.

Det har länge debatterats om den så kallade straffrabattens vara eller icke vara i det svenska samhället. Det vill säga att ungdomar, mellan åldrarna 18 och 20, som begår brott kan få ett lindrigare straff.

Och nu när justitieminister Morgan Johansson tänkt lägga fram ett förslag för att ta bort den omtalade rabatten så sätter Miljöpartiet ned foten, skriver SR.

– Långa fängelsestraff ökar bland annat risken för att man får en kriminell identitet vilket i sin tur leder till att man får ett större kriminellt kontaktnät. Det ökar också risken för att man radikaliseras, säger Miljöpartiets rättspolitiske talesperson Rasmus Ling till SR. 

Men det är inte bara Miljöpartiet som har riktat kritik mot förslaget. Även åklagarmyndigheten, Säpo, kriminalvården och justitieombudsmannen ställer sig kritiska till att slopa rabatten.

Anledningen? De tycker att grunden till ett avskaffande är för svagt, att den saknar stöd i forskningen samt att reformen skulle kosta på tok för mycket för staten.

Johansson övertygad trots kritiken

Trots detta är justitieminister Morgan Johansson (S) övertygad och ser ut att fortsätta på inslagen väg när frågan nu ska tas upp i både riksdagen och regeringen.

– Vi kommer att bedöma bärigheten i den kritik som finns. Men jag är övertygad om att det här är rätt väg att gå. Frågeställningen är hur långt vi ska gå, säger Johansson till SR.

Rasmus Ling håller definitivt inte med Johansson och han pekar bland annat på att majoriteten av andra länder använder sig av en straffrabatt.

– I nästan alla länder är det lägre straff för yngre vuxna. Vi tycker att det är rimligt. När man är äldre så har man också ett större ansvar, och bör få ett hårdare straff, än om man är ung vuxen, som precis har blivit myndig, säger han till SR.

MER: Nu höjs trängselskatten i Stockholm – det här gäller

Borde straffrabatten slopas?