Per Bolund klädskatt
Miljöpartiet vill ha dyrare kläder. - Foto: Henrik Montgomery/Tomas Oneborg/TT

Miljöpartiet vill ha skatt på kläder – redan om några år

Miljöpartiet vill ta i med hårdhandskarna mot klädindustrin. Nu föreslår man en skatt på kemikalierna som finns i kläder.


Tycker du om att köpa billiga kläder? Snart kan det vara slut på det. 

Miljöpartiet går idag ut med att man vill införa en klädskatt – eller åtminstone en rejäl skatt på kemikalierna i kläder. Det skulle göra att kläder av billigare märken skulle gå upp i pris. 

– Ja, enligt januariavtalet kommer vi att införa en skatt på textilier, eller rättare sagt en skatt på kemikalieinnehållet i textilierna, säger MP-ledaren Per Bolund i en intervju med Aftonbladet.

Frågan är bara när en skatt kommer och hur den ska se ut. Bolund menar att det inte kommer att träda i kraft under nästa år, men innan nästa val. 

– Under mandatperioden, säger han till Aftonbladet

Vill att fler ska reparera

Per Bolund menar att fler måste reparera sina kläder och hyra kläder, till exempel skidkläder. 

– Nio av tio svenskar har kläder i garderoben vi inte använder. Det håller på att ta knäcken på vår planet, sa Per Bolund senare under sitt tal i Almedalsparken i Visby, och menade att konsumtionen måste ändras. 

För att skatten ska bli verklighet måste inte bara Miljöpartiet bestämma exakt hur den ska se ut. Man måste också få med sig både Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på båten. 

/
Vill du ha klädskatt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Flera döda i fabriksbrand i Taiwan

Raset på E6: "Det som rör sig är leran"

Lera i jorden gör att skred förr eller senare inträffar, enligt experten Johan Kleman. Det här kommer inte som en blixt från klar himmel, säger han om raset på E6 i Stenungsund.

Ingen gripen efter dubbelmordet i Sandviken

Fortfarande har ingen gripits efter krogskjutningen i centrala Sandviken på torsdagskvällen, där en man i 20-årsåldern och en man i 70-årsåldern miste livet. Ytterligare två personer, en kvinna i 20-årsåldern och en man i 45-årsåldern, skadades i skottlossningen.

Gängledare hann fly innan fängelse stormades

1 timme sedan
Venezuela uppgav i veckan att man tagit "full kontroll" över fängelset Tocorón som under lång tid styrts av det ökända kriminella gänget Tren de Aragua.

EU-topp: Obalanserad handel med Kina

1 timme sedan
EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis anser att unionens handelsrelation till Kina är "väldigt obalanserad".

Billström om Sverigebilden: "Ingen quickfix"

1 timme sedan
Den svenska regeringen har bedrivit "intensiv diplomati" gentemot muslimska länder under FN:s generalförsamling i New York Målet: att försöka "reparera" Sverigebilden efter koranbränningarna. Men något möte med Turkiet, det främsta hindret för ett ja till svenskt inträde i Nato, blev det inte.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.