Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet vill ha skatt på kläder – redan om några år

- 30/06/2019, 19:01 -

Miljöpartiet vill ta i med hårdhandskarna mot klädindustrin. Nu föreslår man en skatt på kemikalierna som finns i kläder.

Tycker du om att köpa billiga kläder?? Snart kan det vara slut på det. 

Miljöpartiet går idag ut med att man vill införa en klädskatt – eller åtminstone en rejäl skatt på kemikalierna i kläder. Det skulle göra att kläder av billigare märken skulle gå upp i pris. 

– Ja, enligt januariavtalet kommer vi att införa en skatt på textilier, eller rättare sagt en skatt på kemikalieinnehållet i textilierna, säger MP-ledaren Per Bolund i en intervju med Aftonbladet.

Frågan är bara när en skatt kommer och hur den ska se ut. Bolund menar att det inte kommer att träda i kraft under nästa år, men innan nästa val. 

– Under mandatperioden, säger han till Aftonbladet

Vill att fler ska reparera

Per Bolund menar att fler måste reparera sina kläder och hyra kläder, till exempel skidkläder. 

– Nio av tio svenskar har kläder i garderoben vi inte använder. Det håller på att ta knäcken på vår planet, sa Per Bolund senare under sitt tal i Almedalsparken i Visby, och menade att konsumtionen måste ändras. 

För att skatten ska bli verklighet måste inte bara Miljöpartiet bestämma exakt hur den ska se ut. Man måste också få med sig både Centerpartiet, Liberalerna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet på båten. 

Vill du ha klädskatt?