Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson
Sverigedemokraterna vill samtala med Moderaterna - Foto: Claudio Bresciani/Henrik Montgomery /TT

Åkessons öppna hand till Kristersson: "Kommer bjuda in honom"

Sverigedemokraterna vill knyta till sig både Moderaterna och Kristdemokraterna. Nu vill Jimmie Åkesson ta nästa steg.


Sverigedemokraterna håller på allvar att lyckas med att komma in i värmen i svensk politik. I vintras hade man ett avgörande inflytande när M+KD-budgeten röstades igenom, och i början av veckan publicerade Ebba Busch Thor en bild på när hon och Jimmie Åkesson åt lunch

Kristdemokraterna har till och med gått så långt som att säga att man vill förhandla med Sverigedemokraterna

Vill ha med Kristersson

Men SD-ledaren Jimmie Åkesson verkar inte vara nöjd med framgångarna. I en intervju nu på söndagsmorgonen säger han att han vill förhandla med Moderaterna – och på så sätt bilda ett nytt block tillsammans med Ulf Kristersson

– Det är ett fullt naturligt steg för honom att gå med på det. Om inte han bjuder in mig kommer jag att bjuda in honom. Det finns mycket att prata om, energipolitiken till exempel, säger Åkesson till Sveriges Radio.

Åkesson menar också att liknande samtal kommer att bli "naturligt i takt med att partiet växer". Samtidigt menar han att det är märkligt att ingen velat träffa honom tidigare. 

– Det är lite konstigt. Jag har varit partiledare för ett riksdagsparti nu i nio år nästan och har aldrig suttit ned med en annan partiledare och ätit lunch eller pratat politik, säger Åkesson till SR

QUIZ: Hur mycket moderat är du? Testa dig här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du M och SD ska samarbeta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.