Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nytt lagförslag: Tuffare tag mot bostadsfuskare – kan ge fängelse

- 22/07/2019, 18:18

För att stävja missbruket på bostadsmarknaden föreslår nu regeringen, tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, skärpta straff.

Det finns idag stora problem med svarta hyreskontrakt, otillåten andrahandsuthyrning och att kräva orimligt höga hyror av andrahandshyresgäster.

Därför har regeringen, med stöd från Centerpartiet och Liberalerna, lagt fram ett nytt lagförslag för att få en bättre fungerande bostadsmarknad

"Undergräver spelreglerna"

"Handeln med hyreskontrakt undergräver de grundläggande spelreglerna på hyresbostadsmarknaden och går i första hand ut över de bostadssökande som följer reglerna och inte betalar otillåtna ersättningar", skrev de berörda parterna i ett pressutlåtande. 

Morgan Johansson (S) vill komma åt fuskarna med hårdare tag. Bildkälla: Susanna Pettersson Öste/TT

"Kraftfulla åtgärder"

Kopplingar mellan illegal handel och organiserad brottslighet omnämndes i ett pressmeddelande. 

– Hyresrätten är en betydelsefull boendeform som regeringen vill värna om. Den olagliga handeln med hyreskontrakt drabbar såväl enskilda som hyresmarknaden och samhället i stort. Därför föreslår vi nu kraftfulla åtgärder, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Den som köper sitt hyrekontrakt ska kunna förlora det med omedelbar verkan – och även kunna dömas för brott. 

Utöver böter kan man riskera fängelse i upp till två år. 

Skärpta straff

Straffen för försäljning av hyreskontrakt mot otillåten ersättning skärps också. 

Reglerna kring byten blir tuffare – för att motverka att hyreskontrakt överlåts mot otillåten ersättning. Bland annat innebär det att hyresgästerna ska ha bott i lägenheten i minst ett år innan bytet. 

Personer som hyr ut sin förhandslägenhet med högre hyra än vad man själv betalar, med eventuellt tillägg för möbler och andra nyttigheter, riskerar att bli av med sin bostad med omedelbar verkan. 

En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet på en svart marknad ska inte heller få behålla sitt hyreskontrakt. 

Lagförslaget föreslås träda i kraft 1 oktober 2019, skriver 24Öland

Mer nyheter: Trump börjar sälja egna plastsugrör: "Liberala papperssugrör fungerar inte" 

Behövs skärpta straff?