Anders Ygeman och Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson är inte imponerad. - Foto: Adam Ihse/ Simon Rhenström/TT

Jimmie Åkesson till attack mot Anders Ygeman: "Pinsamt!"

Det är bråk mellan Norge och Sverige – om vem som har störst problem med nazism. Nu tar Jimmie Åkesson en paus från semestern för att ge sig in i fajten.


Efter moskéattacken i norska Bærum nu i helgen, där 21-årige Philip Manshaus misstänks ha planerat ett terrordåd samt mördat sin 17-åriga syster, har ett ytterst märkligt bråk mellan Sverige i Norge uppstått. 

Det började med att Norges statsminister Erna Solberg hävdade att många av dem som deltar i nazistiska demonstrationer i Norge är svenskar. 

Det fick digitaliseringsminister Anders Ygeman att ryta ifrån, och skriva på Twitter att Norge borde "ta en titt i spegeln", och att både Philip Manshaus och Utøya-massmördaren Anders Behring Breivik faktiskt är norrmän. 

Bråket fortsatte sen med att norska folkhälsoministern Sylvi Listhaug i en intervju med Aftonbladet kritiserade Anders Ygeman och menade att Sverige borde "städa upp framför egen dörr", och att Sverige har mer nazistisk aktivitet än Norge. 

Jepp, Norge och Sverige bråkar alltså om vilket land som har flest nazister. Där har vi nivån just nu. 

Det hela blev ännu värre när Anders Ygeman senare backade från uttalandet, och menade att han missuppfattade Solberg ursprungliga uttalande. 

– Jag tolkade det som ett sätt att skjuta över skulden, men jag har fått förklarat för mig i efterhand att det var på en fråga från en svensk journalist. Så man kanske ska ta det lite lugnt ändå, men så tolkade jag det när jag hörde och läste det, har Ygeman sagt till TV4.

Jimmie Åkesson ger sig in i bråket

Och som grädde på sommarmoset ger sig nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson in i nazist-bråket. I ett Instagram-inlägg menar Åkesson att Ygeman skämmer ut Sverige, och att allt är invandringsdebattens fel.

"Genom att i decennier lägga locket på i invandringsdebatten har det svenska etablissemanget, med en verklighetsfrånvänd socialdemokrati i spetsen, skapat grogrund för extremism", skriver Åkesson i inlägget

Åkesson avslutar sitt inlägg med att ta Norges parti i bråket, och mena att nazismen i Sverige är regeringens fel. 

"Regeringen borde se sin egen skuld i det istället för att peka finger åt ett grannland som tagit en mer ansvarsfull politisk riktning", skriver Åkesson. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.