Underskoterska-uppror
Undersköterska uppror - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Pixabay

Undersköterskorna har fått nog – samlas idag för manifestation

Sveriges undersköterskor är i uppror. Idag samlas de i en manifestationen mot jobbets låga löner, resursbrist och stress. Nästan 15 000 personer i yrkeskåren har skrivit på en namnlista som nu på morgonen lämnades över till socialminister Lena Hallengren (S).


Redan i april såg vi en stor uppslutning bland Sveriges undersköterskor genom namninsamlingen ”Undersköterskeupproret”. 

I dag är det hela 14 977 personer som har skrivit under listan som blev startskottet för dagens manifestationer. 

Yrkeskåren kommer runtom i landet sätta ner foten mot jobbets bristande arbetsvillkor, låga löner och stress.

Undersköterskeupproret är del av arbetet för bättre arbetsvillkor för oss som arbetar som undersköterskor. Det handlar om arbetstider som går att kombinera med ett socialt liv och att vi får fler kolleger,” står det på ”Undersköterskeupprorets” sajt.

Medlemmar från Stockholmsgrenen kommer under morgonen att marschera till socialdepartementet för att lämna över namnlistan till socialminister Lena Hallengren (S). 

Grundarna bakom uppropet är Marie Wiberg och Jenny Klingstam. Syftet är att få regeringen att komma fram till en plan om hur man kan ge äldreomsorgen mer pengar. 

De menar att det behövs för att kunna ge personalen bättre arbetsvillkor eftersom det rådande läget är ohållbart. 

– Det är dåligt med personal och vi är underbemannade, säger Marie Wiberg till Expressen. 

Det som verkligen fick bägaren att rinna över för undersköterskorna var när regeringen lämnade den senaste budgeten där det skulle sparas ännu fler miljoner kronor. 

– Under alla år har man hört att det ska sparas. Men det som fick bägaren att ringa över var när regeringen lämnade den senaste budgeten om att det skulle sparas ytterligare miljoner. Då fick det vara nog, säger Marie Wiberg till Expressen. 

Nu på morgonen lämnar alltså undersköterskorna över namnlistan till Socialminister Lena Hallengren (S). Ministern har tidigare sagt till Expressen att hon uppskattar undersköterskornas kamp. 

– Jag är tacksam att de gör det här jobbat. Att de lyfter och villkoren och arbetsmiljövillkoren inom äldreomsorgen, säger Lena Hallengren (S). 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Örebro rapporterar om brand

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?

Lessebo: Polisen rapporterar om brand

"Larm om brand i flerfamiljshus", skriver polisen på sin hemsida.

Betalade inte för rävringen – auktion tas om

Kronofogden sålde en rävring som ska ha tillhört en person i Foxtrotnätverket för 66 500 kronor – men köparen betalade inte. Nu väntar ny auktion, skriver Expressen.