Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringens besked: Nej till slöjförbud i skolan

- 29/08/2019, 08:03 -

Nej. Det blir inget slöjförbud i skolan. I ett nytt utspel säger utbildningsminister Anna Ekström att man inte kommer utreda frågan.

Den senaste tiden har det varit mycket debatt om slöjor i grundskolan. Vissa anser att plagget står för förtryck och sexualisering av unga flickor – andra menar att det är omöjligt att detaljstyra vad människor ska ha på sig. 

Sverigedemokraterna har drivit frågan under en längre tid, och nyligen gick Moderaterna ut och krävde att frågan skulle utredas

Nu har regeringen och utbildningsminister Anna Ekström kommit med sitt svar – och svaret är nej. 

Regeringen vill alltså inte utreda frågan. En av anledningarna är att ett förbud förmodligen skulle kunna strida mot grundlagen. 

– Jag vill inte att någon kvinna ska tvingas att sätta på sig en slöja. Och jag vill absolut inte att skolan ska medverka till att flickor eller kvinnor får påtryckningar om att bära olika former av religiösa plagg, till exempel slöja. Men religionsfriheten är oerhört viktig i Sverige, och det är ett väldigt stort steg att tvinga kvinnor som vill ha slöja att ta av den, säger utbildningsminister Anna Ekström i en intervju med Dagens Nyheter. 

Istället vill Ekström se hårdare tag mot dem som tvingar unga flickor ha slöja på sig mot sin vilja, och att skolan ska vara en trygg miljö för alla. 

Mer politik: Sabunis attack mot Jimmie Åkesson: "Om ni hade haft makten..."

Vill du ha slöjförbud i grundskolan?